11.10.2017 - 16:18
En Comú veu una aplicació “en diferit” del 155 i critica el “pacte per dalt” de PP i PSOE per reformar la Constitució
MADRID, 11 (EUROPA PRESS)
La portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, ha sentenciat aquest dimecres que la “triple aliança” entre PP, PSOE i Ciudadanos ha tornat a reeditar-se, després del “suport clar” del líder socialista, Pedro Sánchez, a l’estratègia del Govern espanyol “del porrazo”, amb l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.
“Suposa la volta d’una cosa que crèiem que les primàries del PSOE i la victòria de Pedro Sánchez havien aconseguit bandejar, que era la triple aliança entre PP, PSOE i Cs”, ha lamentat a la compareixença que ha ofert al Congrés per valorar la decisió del president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, de requerir a la Generalitat que aclareixi si ha declarat la independència.
Segons Montero, Sánchez i els seus han deixat clar aquest dimecres, amb el seu suport al Govern central i el seu acord per reformar la Constitució, “que ha acabat el PSOE de la plurinacionalitat i de les primàries” i que “ha tornat, per a desgràcia del conjunt dels espanyols, el PSOE de Susana Díaz que dona suport a l’estratègia de la porra i la mà dura”.
“PP, PSOE I CS, A LES ANTÍPODES DEL DIÀLEG”
“El PSOE havia donat suport al Govern espanyol fins ara d’una forma pretesament ambigua, però ara recolza amb total claredat. Això ens deixa enormement tristos i preocupats”, ha confessat Montero, que ha defensat que, per la seva banda, van a seguir apel·lant al diàleg.
“Ens sembla un error de dimensions històriques que una aliança a tres entre PP, PSOE i Cs que crèiem desterrada es pugui reeditar en aquest moment, res més que per suspendre l’autonomia de Catalunya, per cometre aquest greu error i per escalar el conflicte en lloc d’apostar per solucions polítiques”, ha aprofundit.
En aquesta línia, ha assegurat que “sostenir el Govern central per aplicar el 155 és just el contrari a apostar pel diàleg”. “No es pot mantenir l’ambigüitat permanent. Avui el PSOE, després de setmanes de pretesa ambigüitat, ha mostrat que té un acord amb el PP i Cs, però no per al diàleg. Aquesta aliança està a les antípodes del diàleg”, ha resolt.
Així mateix, ha assegurat que el pacte que ha aconseguit el PSOE amb Rajoy per reformar la Constitució, segons ha anunciat Sánchez, és una altra prova més que els socialistes han tornat a aquesta triple aliança, en creure que poderan refundar els consensos socials que s’han trencat “amb el partit més corrupte d’Europa com a aliat”.
“L’acord del PSOE, PP i Cs és perllongar el conflicte aguditzar-lo amb l’aplicació del 155. Crec que que no van molt encaminats que aquesta reforma que volen impulsar vagi encaminada al més important, que és la democràcia”, ha criticat.
En aquest sentit, ha insistit que no es pot explicar “com al PSOE li pot semblar que el PP, que viu fora de la llei i que s’ha finançat il·legalment, és un bon aliat per impulsar una reforma de la Constitució”.
RECONEIXEMENT DE CATALUNYA COM A NACIÓ
Quan ha estat preguntada per les propostes que posarà Podem damunt de la taula quan comenci a abordar-se aquesta reforma de la Constitució, Montero ha destacat que serà imprescindible, en primer lloc, que no es faci “als passadissos” del Congrés ni d'”esquenes als ciutadans”, és a dir, que tot el que es reformi se sotmeti a referèndum.
A més, ha defensat la necessitat que la reforma territorial s’abordi en el sentit de reconèixer “que Espanya és un país plurinacional, que hi ha nacions que l’integren i que Catalunya és una nació”. “Això implica parlar de sobiranies compartides”, ha defensat, en línia de la proposta de la seva formació de reconèixer el dret a decidir i fer-ho efectiu amb un referèndum pactat i amb garanties a Catalunya.
També s’ha mostrat crític amb el pacte entre el Govern espanyol i el PSOE per reformar la Constitució el líder d’En Comú Podem, Xavier Domènech. Al seu judici, “una reforma constitucional pactada entre dos partits que no representen cap majoria a Catalunya”, i que a més pot assentar-se en una possible aplicació del 155 i de la “suspensió de l’autonomia de Catalunya”, manca de “tot recorregut d’alguna cosa essencial, que és la recuperació de la legitimitat”.
“Escapar-se, amagar-se i pactar per sobre, tot això prèviament a haver generat espais de diàleg, ara mateix és el pitjor favor possible que se li pot fer a una proposta de reforma de la Constitució”, ha denunciat.
Quant a l’article 155, Domènech entén que el Govern espanyol ha optat per aplicar-lo “en diferit”. “Si hi ha una part de la política espanyola que acusa la política catalana de poca claredat, tampoc és que l’espanyola tingui una lucidesa enorme. El que ha fet avui, ho ha fet en el marc del 155”, ha afirmat.
EN COMÚ VEU POSITIU EL TO DE RAJOY
No obstant això, ha valorat que aquest requeriment del Govern espanyol s’hagi plantejat en forma de pregunta. “De vegades les coses comencen per saber què passa al món. És un principi, però si això porta al 155, és el pitjor final possible”, ha reblat, després de reconèixer com alguna cosa positiva, almenys, el to del Rajoy durant el seu anunci, que “pot ajudar desescalar”.
Per la seva banda, la portaveu d’En Marea, Yolanda Díaz, ha aprofitat la seva intervenció davant els mitjans al Congrés per fer una crida a la calma i al diàleg, i demanar al PP que estengui “la mà”, com ahir va fer, al seu judici, Puigdemont.
“Demandem que no s’engegui cap mecanisme que tingui a veure amb el 155. Interpretem que ahir clarament Puigdemont no va declarar la independència. Com no ho ha fet, no escau el 115. Seguim insistint pel camí del diàleg”, ha afirmat, sense entrar a valorar si el Govern espanyol ha activat ja aquest mecanisme, o no.
“Estem en un moment delicat. Qualsevol cosa, només un minut, podem fer fallida el diàleg. Demanem als homes i dones d’ambdues societats que avui tinguin més que mai altura de mires”, ha postil·lat.