05.10.2017 - 17:06
L’arquitecte presenta a la Fundació Telefònica de Madrid l’exposició ‘Futurs comuns’
MADRID, 5 (EUROPA PRESS)
L’arquitecte Norman Foster ha manifestat sentir-se “esglaiat” pel Brexit i en aquest sentit, i en resposta als moviments independentistes a Catalunya, ha assenyalat: “Ens sentim europeus independentment del que els referèndums a Europa puguin indicar”.
“Crec en el treball en equip”, ha recalcat Foster durant la presentació de l’exposició ‘Futurs comuns’, que acull la Fundació Telefònica de Madrid des d’aquest 6 d’octubre fins al 4 de febrer, en resposta al vincle entre el diàleg i la ruptura de barreres que proposa l’arquitecte en els seus dissenys i els moviments independentistes a Catalunya. Tal com ha assenyalat Foster, les seves idees arquitectòniques donen “resposta” al que està passant. “I no és de l’estil del Brexit”, ha recalcat.
Aquesta mostra incideix a través de més de 30 maquetes, 160 dibuixos i diversos audiovisuals, en qüestions menys reivindicades però transcendentals a la trajectòria de Foster, com són la sensibilitat social, el diàleg entre tradició i modernitat, la reflexió sobre la sostenibilitat i la vida a les ciutats, el paper de la innovació i la tecnologia.
Segons ha explicat el comissari d’aquesta exposició, cadascunes de les sales que componen aquesta exposició parla d’una visió de futur diferent i en elles es documenten 12 projectes recents que dialoguen amb altres propostes de dècades anteriors de l’arquitecte britànic, per subratllar la continuïtat de les seves inquietuds i posar de manifest la varietat dels seus interessos.
En el cas del Saló de Regnes del Museu Nacional del Prado, un dels pocs edificis que es conserven del Palau del Bon Retir, i del projecte de rehabilitació de qual s’encarrega Foster, l’exposició dedica un espai a mostrar el focus cultural que crearà al centre de Madrid i ho compara amb el Carré d’Art que va completar fa un quart de segle a Nîmes.
D’aquesta forma, i contrastant les seves creacions passades i presents, aquesta exposició posa el focus també a la recent seu de la companyia Bloomberg a la City londinenca i la que va construir per a Willis Faber & Dumas fa quaranta anys; o la nova Casa de Govern a Buenos Aires amb el renovador Sainsbury Centre.
GRAN VIA: “EXCEL·LENT” SI ES FA “BÉ”
Quant a la previsió de l’Ajuntament de Madrid de tancar al trànsit la Gran Via de Madrid, Foster ha assenyalat que aquesta idea és “excel·lent”, però “planteja preguntes” i ha assenyalat que “si es fa cal fer-ho bé”. “Algunes de les formes de separar els vianants dels cotxes de forma temporal s’ha fet amb barreres estàndard que em semblen hostils”, ha opinat.
Pel que fa a la relació que han de tenir els arquitectes amb les autoritats, Foster ha assenyalat que encara que manquen “de poder” perquè no són els promotors, encara que ha reconegut que es poden “involucrar”. En aquest sentit, ha posat com a exemple el Pont del Mil·lenni, un “esforç” per part del seu equip per aconseguir crear el “primer pont per als vianants del Tàmesi”.
“Els que ens dediquem al disseny hem d’involucrar-nos en l’àmbit públic”, ha destacat Foster, que ha aplaudit el “compromís i el valor” de polítics com els que van treure endavant el projecte de les estacions de metro de Bilbao.
Foster ha sortit en defensa de la investigació tecnològica perquè, al seu judici, permet millorar la qualitat de vida de les persones, en aspectes com la salubritat de l’aigua o en l’obtenció d’energies alternatives. “Sóc un optimista de cor”, ha dit.