27.09.2017 - 20:58
Augura una mobilització massiva i actuarà evitant “un mal major del que es pretén evitar”
BARCELONA, 27 (EUROPA PRESS)
El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha avisat el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que complir la seva ordre de precintar els 2.200 punts de votació per l’1-O pot afectar la prestació de serveis públics essencials i a drets fonamentals en el cas de Centres d’Atenció Primària (CAP), residències d’ancians o centres educatius.
En un escrit lliurat aquest dimecres al fiscal, Trapero recull que entre els punts de votació hi ha centres educatius, CAP, hospitals, centres mèdics, biblioteques, jutjats, residències d’ancians, pavellons esportius, entitats religioses, locals de mitjans de comunicació, associacions de veïns, teatres i centres infantils.
Considera que el precinte d’alguns d’aquests locals i amb l’antelació que requereix la Fiscalia, abans del 30 de setembre, comportaria impedir el desenvolupament de les activitats que es realitzen en aquests espais, la qual cosa pot tenir “afectació sobre la prestació de serveis públics essencials i comportar afectació en els drets fonamentals dels ciutadans”.
Aquest dimecres la Conselleria de Salut ha assegurat que cap hospital serà punt de votació; i ha estimat entre uns 60 i 80 els centres d’atenció primària (CAP), consultoris i seus de Serveis Territorials que sí es convertiran en seu electoral el diumenge –tres o quatre d’ells combinant atenció sanitària i votants amb accessos diferenciats–.
Mossos també trasllada al fiscal que per aplicar la seva ordre respecte a desallotjar persones en els locals i requisar efectes, així com precintar locals suspenent activitats, és necessària una ordre judicial.
PREOCUPACIÓ
El text expressa la preocupació en el cos de Mossos “respecte a la situació de tensió que s’està generant” sobre l’1-O, i recorda la necessitat de ser especialment acurat i exigent en l’aplicació de les mesures acordades que s’ajustin als principis d’oportunitat, proporcionalitat i congruència.
Avisa que com els actes de l’1-O “indubtablement comportaran la presència massiva de ciutadans, incloses famílies al carrer i prop dels locals de votació”, existeix un risc per a la seva seguretat qualsevol actuació policial que pugui comportar l’ús de la força.
Això obliga, segons Trapero, al fet que els Mossos apliquin les mesures sota els principis d’actuació policial, ja que “la responsabilitat d’aquest cos no solament se cenyeix a exercir les funcions de policia judicial, sinó també a garantir la seguretat ciutadana i l’ordre públic”.
“En cap cas la seva actuació pot comportar un mal major del que pretén evitar”, ha indicat Trapero, que expressa també en la seva nota la voluntat de donar el millor i més adequat compliment a les instruccions de Fiscalia.
No obstant això, li traslladen que l’aplicació de l’ordre pot comportar unes conseqüències no desitjades per ningú en relació a la seguretat ciutadana i al “més que previsible risc de pertorbacions de l’ordre públic que es puguin derivar”.
Així mateix, demana que el fiscal aclareixi l’abast de la seva petició d’identificar als responsables i participants especialment quan la votació es pugui produir al carrer, “a l’efecte d’evitar qualsevol tipus d’excés en l’actuació policial”.