15.09.2017 - 16:59
MADRID, 15 (EUROPA PRESS)
L’Ajuntament de Madrid ha presentat aquest divendres les al·legacions contra la suspensió de l’acte organitzat per a aquest diumenge a les Naves de Ternera del Matadero pel col·lectiu La Comuna per considerar que l’acte del jutjat del contenciós administratiu número 3 “no respecta la llibertat ideològica dels convocants o dels assistents” ni el dret de reunió.
També entenen que “atempta contra el dret a expressar i difondre lliurement els pensaments, idees i opinions, dret que no pot restringir-se mitjançant cap tipus de censura prèvia”, i vulnera els drets fonamentals de reunió i associació.
A més “conculca el dret a la tutela judicial efectiva”, “vulnera el dret constitucional a l’autonomia dels municipis en la gestió dels seus interessos”, “ignora el dret a la igualtat” i “desconeix l’obligació que correspon als poders públics de facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social”.
En les mateixes al·legacions s’argumenta que el jutjat “considera erròniament” que l’acte per la celebració del qual s’ha cedit el bémunicipal ha d’estar afectat per les providències dictades pel Tribunal Constitucional el passat 7 de setembre, la qual cosa porta a apuntar l’Ajuntament a través dels seus serveis jurídics que aquest òrgan no ha limitat cap dels drets fonamentals (llibertat ideològica; expressió i difusió lliure de pensaments, idees i opinions; dret de reunió; dret d’associació), que “resten sans i estalvis i no restringits”.
PETICIÓ AL JULIOL
Al moment en què se sol·licita a l’Ajuntament la cessió d’ús del local, el passat 12 de juliol, i també en la data en què es concedeix l’autorització municipal, el 6 de setembre, “encara no s’havien publicat les lleis i decrets autonòmics posteriorment suspesos pel Tribunal Constitucional”, per la qual cosa es considera “desencertat considerar, com fa el jutjat, que es tracti d’un acte de suport a una consulta convocada per una Llei que ha estat suspesa en la seva eficàcia pel Tribunal Constitucional”.
I “encara que ho fos i fins i tot en el cas que tal llei hagués estat declarada inconstitucional, cosa que no ha ocorregut encara, el fet que hi hagi una sentència declarant inconstitucional una Llei o il·legal un acte o una conducta no pot impedir als ciutadans tenir opinió i expressar-la lliurement sobre aquesta sentència, ni sobre la llei que anul·la, ni sobre les conductes que es declaren il·legals”.
En un escrit de 34 pàgines, al qual ha tingut accés Europa Press, l’Ajuntament demana al jutge l’aixecament de la suspensió cautelar després del recurs presentat pel Grup Municipal Popular, a qui els serveis jurídics municipals veuen mancat de “legitimació activa” davant el contenciós administratiu per entendre que els grups municipals “no tenen personalitat jurídica i, en conseqüència, manquen de legitimació activa en aquests casos”.
“SOSPITES I JUDICIS DE VALOR”
Les al·legacions argumenten que el jutjat contenciós administratiu número 3 de Madrid “no ha valorat circumstanciadament tots els interessos en conflicte” i s’ha adoptat un acte signat pel jutge José Yusty Bastarreche “amb fonament en pressupostos no demostrats i tenint per certs únicament sospites i judicis de valor”.
En aquesta línia arriben a apuntar que la resolució del jutge és “incongruent” atès que “adopta una mesura cautelar diferent a la qual li han sol·licitat i la dirigeix enfront d’un tercer (La Comuna) que no només no ha estat sentit, sinó que ni tan sols és part en el procediment”.
Quant al decret de cessió signat per la regidora-presidenta d’Arganzuela, Rommy Arce, l’Ajuntament defensa que és legal i ajustat a dret. Les al·legacions expliquen que l’acte proposat per La Comuna consistia en la intervenció de diverses persones, la lectura d’algun poema, la projecció d’un i la possible interpretació una cançó.
L’associació, constituïda l’any 2011, té per objecte donar testimoniatge de la repressió que es va produir durant la dictadura franquista. Aquesta associació no ha estat il·legalitzada i, per tant, les seves finalitats “no poden ser objecte de retret amb base en meres sospites i cap prova de realització d’activitats contràries a la llei o la Constitució”.
Els serveis municipals defensen en l’escrit el “dret constitucional a l’autonomia de l’Ajuntament de Madrid per a la gestió dels seus interessos públics conformement a la legalitat vigent”, en aquest cas, la cessió d’un espai de titularitat municipal i el dret fonamental a la llibertat d’expressió de tercers.