02.10.2017 - 17:16
MADRID, 2 (EUROPA PRESS)
Les associacions de jutges tenen punts de vista diferents sobre les conseqüències que podria implicar els agents dels Mossos d’Esquadra la seva actuació durant la jornada de l’1 d’octubre, concretament la d’aquells agents que no van impedir l’ús de col·legis per a la votació del referèndum independentista.
El portaveu de l’Associació Professional de la Magistratura (APM), Celso Rodríguez, ha recordat en declaracions a Europa Press que qualsevol cos policial es converteix en policia judicial quan rep el mandat d’un jutge, i que els Mossos tenien diumenge l’ordre d’impedir la celebració del referèndum amb el tancament de col·legis electorals, per la qual cosa haurien d’haver-la complert.
Encara que Rodríguez ha dit que vol ser molt respectuós amb la feina dels jutges catalans que ja han obert diligències per això, també ha reconegut, davant la pregunta de si se’ls podria imputar un delicte de desobediència, que “no pinta massa bé” per als agents que van incomplir l’ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).
DIVERSES FIGURES DIGNES D’INVESTIGACIÓ
A més, el portaveu de l’associació conservadora de jutges ha esmentat que alguns mossos podrien haver comès un delicte de resistència pels enfrontaments que van protagonitzar amb la Policia Nacional i la Guàrdia Civil.
“Hi ha diverses figures de delicte que almenys són dignes d’investigació”, ha ressaltat Rodríguez, qui considera que les sis causes obertes a Catalunya per l’actuació dels Mossos haurien d’acumular-se en un mateix jutjat –concretament en el primer que va obrir diligències– per ser investigades en una mateixa peça.
En termes similars s’ha pronunciat el portaveu de l’Associació de Jutges i Magistrats Francisco de Vitoria (AJFV), Raimundo Prado, qui ha manifestat que, “com sempre”, confien en les decisions dels jutges, que són els que poden determinar si els agents han comès o no un delicte amb la seva actuació.
En qualsevol cas ha rebutjat fer una valoració política de l’acció dels Mossos durant l’1-O i ha insistit que si s’ha posat en perill o no l’Estat de Dret és una investigació que competeix els jutges catalans “que van a complir amb la seva obligació malgrat la difícil situació en la qual es troben”, ha dit.
Així, ha insistit en la necessitat que les institucions protegeixin el Poder Judicial “en tots els sentits” perquè al moment en què s’impedia l’actuació dels jutges això implicaria una vulneració “flagrant” de l’Estat de Dret.
DESOBEDIÈNCIA PER “POSTURA PASSIVA”
La presidenta del Fòrum Judicial Independent, Concepción Rodríguez, també ha recordat que els Mossos tenien “un mandat judicial” i que estaven obligats a complir-lo, per la qual cosa ella sí creu que a la seva actuació de l’1 d’octubre “hi ha una desobediència” posat que van tenir una “postura passiva”.
No obstant això, ha dit que tot dependrà de la interpretació dels jutges catalans que ja han incoat diligències i de si es poden acreditar els fets durant la investigació de l’actitud dels agents autonòmics.
A diferència de l’APM, el Fòrum Judicial Independent no creu que s’hagin d’acumular les causes en un mateix jutjat, ja que hi ha “independència judicial” i són diligències obertes a llocs diferents contra diferents persones, ja que a cada població van actuar uns agents concrets.
NOMÉS RESPONSABILITATS POLÍTIQUES
Per la seva banda, Jutges per a la Democràcia (JJpD) és l’única que té un punt de vista diferent, ja que considera “complicat” que l’actuació dels Mossos d’Esquadra pogués comportar la comissió d’un delicte de desobediència i recorda que el cos tenia l’obligació de complir amb l’ordre de la jutgessa del TSJC Mercedes Armas, però tenint en compte que calia mantenir la seguretat ciutadana.
El portaveu de l’associació, Ignacio González Vega, ha precisat a Europa Press que no creu que existeixin responsabilitats més enllà de les polítiques que es poden atribuir als dirigents catalans i que li consta que els agents han complert el mandat judicial atorgat als Mossos, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional d’impedir aquest diumenge l’ús de col·legis i locals públics per a la celebració del referèndum.
En qualsevol cas, descarta que amb la seva actuació els agents de la policia autonòmica hagin fet perillar l’Estat de Dret perquè entén que sí van tancar alguns col·legis i van retirar urnes per evitar la votació il·legal.