21.09.2017 - 11:20
MADRID, 21 (EUROPA PRESS)
La ministra de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat, ha assegurat aquest dijous que, malgrat la situació que aquests dies s’està vivint a Catalunya amb motiu de la convocatòria del referèndum, el proper 1 d’octubre, la candidatura de Barcelona per acollir la seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA, en anglès) “no” està perduda.
De fet, en declaracions a TVE, recollides per Europa Press, la ministra ha assenyalat que aquesta candidatura, impulsada des del Govern central juntament amb la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, és una demostració que es poden buscar “punts d’unió” perquè, tant la comunitat autònoma com la resta d’Espanya, continuïn “progressant junts” econòmicament, socialment i culturalment.
“Aquest és el gran exemple. Per tant, com l’1 d’octubre no hi haurà cap referèndum, no no hi haurà independència i, per tant, Catalunya continuarà sent Espanya, el Govern espanyol seguirà defensant l’EMA, perquè és una gran oportunitat per a Espanya i no és un projecte puntual d’una setmana, sinó que és per quedar-se perpètuament”, ha postil·lat Montserrat, per recordar que tenir la seu de l’agència comporta l’ocupació de 1.600 empreses noves.
A més, la ministra ha continuat la seva defensa de la candidatura de Barcelona per l’EMA assenyalant que va permetre a Espanya fer una transformació tecnològica i d’innovació mèdica, propiciant que el país passi a ser del líder del sud d’Europa en Biomedicina, a líder europeu en aquesta matèria. Per això, ha insistit en la necessitat de “no deixar perdre” aquesta oportunitat.
Dit això, Montserrat ha asseverat que no s’ha trobat “cap” català, “independentista o no”, que no estigués d’acord amb aquest projecte. “Tothom estava al costat d’aquest gran projecte i d’aquesta gran oportunitat. Per això, aquest és un exemple que realment tenim oportunitat per buscar ponts de diàleg, punts de connexió per continuar treballant junts i, sobretot, per no deixar ningú enrere i no crear diferències que uns són catalans de primera i d’altres no”, ha resolt la ministra.
El passat mes d’agost el Consell Europeu va acceptar oficialment la candidatura de Barcelona per acollir la seu de l’EMA, actualment situada a Londres i que, després del Brexit, ha de ser recol·locada. Entre les ciutats rivals hi ha Amsterdam, Milà, Viena i Bratislava. També competirà amb Atenes, Bonn, Brussel·les, Bucarest, Copenhage, Dublín, Hèlsinki, Lille, Porto, Sofia, Estocolm, Malta, Varsòvia i Zagreb.
La ciutat comtal compta amb 31 centres d’investigació biomèdica, ocupa el novè lloc de les 60 millors ciutats per start-ups i en els darrers quatre anys s’hi han creat més de 175 noves companyies en l’àmbit de la Biomedicina i les ciències de la salut.