04.10.2017 - 17:53
L’acord s’ha enviat als tribunals i a organismes internacionals com l’ONU, Comissió Europea i l’OSCE
MADRID, 4 (EUROPA PRESS)
La Junta Electoral Central (JEC), composta per jutges del Tribunal Suprem i per juristes, ha aprovat aquest dimecres un acord en el qual conclou que el passat 1 d’octubre no va haver-hi a Catalunya cap referèndum que s’ajusti a l’ordenament jurídic i que, per tant, els resultats manquen de valor.
En aquest acord, recollit per Europa Press, la JEC recorda que és l’administració electoral competent per declarar i publicar resultats de referèndums a Espanya i que, conforme al propi Estatut, també és qui dóna validesa als resultats de les eleccions autonòmiques.
Segons dictamina, el passat 1 d’octubre “no ha tingut lloc a Catalunya cap procés que pugui considerar-se com a referèndum en cap de les modalitats previstes per l’ordenament jurídic”.
FINS A QUATRE MOTIUS D’IL·LEGALITAT
I no va ser legal “ni pel subjecte que ho va convocar”, la Generalitat de Catalunya, perquè era “incompetent” per fer-ho; “ni per la forma en què es va fer”, ja que es “van vulnerar” resolucions fermes del Tribunal Constitucional i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya; “ni pel seu objecte”, doncs és “inconstitucional” decidir la secessió; “ni per la notòria absència de tota garantia d’objectivitat i transparència en el seu desenvolupament, escrutini i control”.
Per tant, la JEC sosté que “manquen de tot valor el que es vénen presentant com a resultats de l’anomenat referèndum d’autodeterminació”.
L’acord, adoptat aquest dimecres aprofitant una reunió ordinària del màxim organisme arbitral, no només es fará públic sinó que, segons van indicar a Europa Press fonts de la JEC, es remetrà directament a la Presidència de la Generalitat, que ostenta Carles Puigdemont.
Però també s’ha fet arribar al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy; als presidents del Congrés, Ana Pastor, i del Senat, Pío García Escudero; i als presidents del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, i del Tribunal Constitucional, Juan José González Rivas.
TAMBÉ AL COMISSIONAT DE L’ONU QUE ANAVA A INVESTIGAR
I s’ha enviat igualment a representants d’organismes internacionals com el secretari general de l’ONU, Antonio Guterres; l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, Zeid Raad Al Hussein, el departament del qual va dir que anava a investigar els incidents del passat diumenge.
L’acord arribarà així mateix als presidents de la Comissió Europea, el Parlament Europeu, el Consell d’Europa i l’Assemblea de l’Organització per a la Seguretat i Cooperació d’Europa (OSCE), que és l’organisme que sol enviar observadors internacionals als processos electorals.