11.10.2017 - 14:05
Les tres associacions de fiscals van considerar dimarts consumada una declaració unilateral d’independència
MADRID, 11 (EUROPA PRESS)
La Fiscalia estava estudiant durant el matí de dimecres la situació creada després de la compareixença d’aquest dimarts del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en el Parlament de Catalunya sense que hagi arribat a decidir-se encara l’exercici de noves accions penals sobre aquest tema, encara que tampoc es descarten.
Així ho han assenyalat a Europa Press fonts del Ministeri Públic, que estudia si els últims esdeveniments protagonitzats pels dirigents catalans independentistes podrien entendre’s o no com a nous delictes a afegir als que ja s’investiguen en la causa oberta al president de la Generalitat en el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) o podria parlar-se d’altres supòsits diferents.
Durant la seva intervenció en el Ple de la Cambra catalana, Puigdemont va assumir el “mandat del poble” perquè Catalunya es converteixi en un estat independent per després proposar suspendre els efectes de la declaració d’independència. Seguidament, els membres del Govern de la Generalitat i diputats de JxSí i la CUP van signar una declaració que preveu una “república catalana com a Estat independent i sobirà”.
A última hora del dimecres l’Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l’Associació Professional i Independent de Fiscals van considerar en un comunicat conjunt que “tristament” s’havia consumat el “cop a l’Estat de Dret i al règim de llibertats de tots els ciutadans” en entendre consumada declaració unilateral d’independència.
Juristes consultats per Europa Press sobre l’aprovació d’aquesta declaració rebutgen que aquests fets pugui incardinar-se de moment en un delicte de rebel·lió es recull en l’article 472 del Codi Penal i que precisa necessàriament un alçament amb violència. La cometria qui s’alcés “violentament i públicament” per declarar la independència d’una part del territori nacional; derogar, suspendre o modificar totalment o parcialment la Constitució; o destituir o despullar de facultats al Rei, entre altres casos.
Si Puigdemont és acusat per aquest delicte, es pot enfrontar a una pena de fins a 25 anys de presó. Segons l’article 473 del Codi Penal les persones que han “promogut” i “sostinguin” la rebel·lió seran castigats amb la pena d’entre 15 i 25 anys de presó i inhabilitació pel mateix temps.
No obstant això, la rebel·lió està penada amb fins a 30 anys en el cas que s’emprin armes, hi hagués combats, exercici de la violència greu contra persones, destrosses en propietats de titularitat pública o privada, “exigències de contribucions o distracció dels cabals públics” o tallat les comunicacions “telegràfiques, telefòniques, per ones, ferroviàries o d’una altra classe”.
Altres experts apunten al fet que, en tot cas, els esdeveniments ocorreguts fins al moment suposen ja la possible comissió de delictes com són la desobediència i la prevaricació –de caràcter continuat–, malversació de cabals públics i usurpació de funcions.