1-O.- La COSCE veu “lamentable” que empreses científiques hagin de traslladar la seva seu de Catalunya

  • El president de la Confederació de Societats Científiques d'Espanya (COSCE), Nazario Martín, veu "lamentable" que empreses científiques hagin de prendre decisions "per raons que vénen de fora de la pròpia ciència", com és el cas de traslladar la seva seu de Catalunya a altres punts d'Espanya, amb motiu de la situació que viu actualment la regió.

VilaWeb

Redacció

04.10.2017 - 17:26

MADRID, 4 (EUROPA PRESS)

El president de la Confederació de Societats Científiques d’Espanya (COSCE), Nazario Martín, veu “lamentable” que empreses científiques hagin de prendre decisions “per raons que vénen de fora de la pròpia ciència”, com és el cas de traslladar la seva seu de Catalunya a altres punts d’Espanya, amb motiu de la situació que viu actualment la regió.

“La ciència a Espanya ja té bastants problemes perquè se li afegeixin problemes des de fora”, ha indicat Martín aquest dimecres, 4 d’octubre, durant la presentació de l’informe ‘Anàlisi dels recursos destinats a R+D+i continguts als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) aprovats per a l’any 2017’.

Segons ha assenyalat, “la ciència ha d’estar fora de les anades i tornades polítiques” perquè aquesta cerca “el benestar del ciutadà”. “No tot ha de ser política”, ha afegit.

En aquest sentit, ha informat que la COSCE mantindrà les seves reunions programades a Barcelona. “Entenem que la ciència segueix el seu curs al marge de la política”, ha dit.

També s’han pronunciat sobre el tema els experts que han elaborat l’informe presentat aquest dimecres. Així, el doctor en Ciències Físiques, José de Nó, ha comparat la situació que es viu actualment a Catalunya amb la del Brexit.

Al seu judici, la posició dels científics del Regne Unit pel que fa a la sortida de la UE del país es resumeix que “la ciència perd”. “Afectarà la ciència a Espanya, però especialment afectarà la ciència a Catalunya”, ha opinat.

Segons ha recordat De Nó, una “part important” dels fons per a les comunitats autònomes de la recentment creada Agència Estatal d’Investigació van per a Catalunya.

PACTE D’ESTAT

D’altra banda, Martín ha assenyalat que no tenen previst presentar l’informe als grups polítics, però sí ha destacat la seva relació “oberta” amb ells. Fins al moment, la COSCE s’ha reunit en dues ocasions amb els polítics per cercar un Pacte per la Ciència.

Una d’aquestes reunions va ser amb els diputats de la Comissió de Ciència i una altra amb Ciudadanos, segons ha informat. “Estem amb la idea de cercar un Pacte per la Ciència i s’ha parlat de transversalitat de la ciència en molts aspectes i sobretot en molts ministeris”, ha resumit les reunions.

En aquest sentit, un dels punts que reclama la COSCE per arribar a un Pacte per la Ciència és la creació de la figura de l’assessor científic, com ja succeeix en altres governs com el dels Estats Units, perquè així, “la ciència impregni la política”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor