1-O.- JP Morgan recomana oferir més autonomia a Catalunya i “potser una revisió total de la Constitució”

  • JP Morgan assenyala una oferta de "major autonomia per Catalunya" i "potser una revisió total de la Constitució" com dues ofertes que podrien ajudar a "reobrir el difícil canal de comunicació" entre l'Estat i el govern autonòmic, després de l'1 d'octubre.

VilaWeb
Redacció
24.09.2017 - 14:35

MADRID/BARCELONA, 24 (EUROPA PRESS)

JP Morgan assenyala una oferta de “major autonomia per Catalunya” i “potser una revisió total de la Constitució” com dues ofertes que podrien ajudar a “reobrir el difícil canal de comunicació” entre l’Estat i el govern autonòmic, després de l’1 d’octubre.

“Des de la nostra perspectiva, amb més concessions des de Madrid, Catalunya s’aproparia a l’estatus d’un Estat semi independent en una federació, de manera que hi hauria poc que guanyar amb un projecte de secessió més enllà dels senyals simbòlics de la bandera i la ciutadania”, assenyala en un comunicat.

La signatura qualifica la situació actual com un escenari de “molta incertesa”, encara que creu que “la implementació del referèndum està molt en dubte per raons logístiques”. “En tot cas es podria produir d’una forma moderada, amb una participació limitada per la policia”, subratlla.

En la nota, signada pel director executiu de JP Morgan, Marco Protopapa, valora la iniciativa del Govern espanyol d’iniciar un “ampli diàleg” sobre el mecanisme de finançament autonòmic a canvi de la desconvocatoria del referèndum i creu que “una treva” acceptada pel govern autonòmic “òbviament ajudaria a tornar a la normalitat”.

“És una oferta que es basa en el reconeixement que la recuperació espanyola i la seva millor situació fiscal permet contemplar un marge de condicions”, assenyala.

Aquesta treva, segons indica, hauria d’anar acompanyada d’una restauració de l’autonomia fiscal de la Generalitat de Catalunya i de la retirada dels càrrecs imposats als membres del Govern detinguts per participar en l’organització de la consulta com a “gest de bona voluntat” del Govern central.

A partir d’aquí, segons creu, es podria iniciar un procés de negociació per estudiar una reforma de l’estructura de l’Estat i el poder de les regions que permetés a Catalunya seguir formant part d’Espanya, encara que adverteix que, en cas que es dugui a terme, “seria un procés llarg i les propostes no arribarien abans de mitjans del 2018, a més d’un posterior referèndum necessari per aprovar un canvi en la Constitució”.

A més, encara que reconeix que era “recomanable” que la UE tractés la situació d’enfrontament del govern regional amb l’Estat com un “assumpte domèstic” i evités interferir, creu que “una declaració molt clara després de l’1 d’octubre podria ajudar a reobrir la cerca d’un compromís de solució en el perímetre de la legalitat espanyola”.

“Per exemple, la UE podria declarar fermament en un comunicat oficial que una Catalunya independent, sense importar com, es relegaria a si mateixa de facto fora de la Unió Europea i de l’Espai Euro. Atès que el costat català ha estès a evitar confrontar les conseqüències econòmiques de la independència, una declaració així, al nostre judici, forçaria al debat a centrar-se en la disrupció que causaria el ‘Catexit'”, afirma.

A més, demana “un nou pas polític” a Catalunya després de l’1 d’octubre per “rebaixar una tensió” que preveu “creixent” almenys fins a aquesta data. En aquest sentit, creu que unes eleccions autonòmiques permetrien “guanyar temps” per a la negociació i “obrir una finestra a l’oportunitat de reconstruir un canal de comunicació després de l’actual enfrontament”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor