1-O.- Hisenda porta mesures al Consell de Ministres per impedir que es facin servir diners públics en el referèndum

  • El Ministeri d'Hisenda portarà aquest divendres un paquet de mesures al Consell de Ministres amb la finalitat d'impedir que la Generalitat de Catalunya faci servir diners públics per al referèndum de l'1 d'octubre que ha suspès de manera cautelar el Tribunal Constitucional, segons han informat a Europa Press fonts del Govern espanyol. Entre les actuacions que pot dur a terme, l'Executiu central té la possibilitat d'aplicar les mesures coercitives que preveu la Llei d'Estabilitat Pressupostària i que, a més, va ser aprovada al Parlament amb el vot favorable de CiU.

VilaWeb
Redacció
15.09.2017 - 09:06

MADRID, 15 (EUROPA PRESS)

El Ministeri d’Hisenda portarà aquest divendres un paquet de mesures al Consell de Ministres amb la finalitat d’impedir que la Generalitat de Catalunya faci servir diners públics per al referèndum de l’1 d’octubre que ha suspès de manera cautelar el Tribunal Constitucional, segons han informat a Europa Press fonts del Govern espanyol. Entre les actuacions que pot dur a terme, l’Executiu central té la possibilitat d’aplicar les mesures coercitives que preveu la Llei d’Estabilitat Pressupostària i que, a més, va ser aprovada al Parlament amb el vot favorable de CiU.

Aquesta decisió d’Hisenda ve propiciada pel fet que el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha comunicat per carta a Cristóbal Montoro que no enviarà certificacions setmanals dels comptes de l’Executiu català al Ministeri, tal com se li havia requerit per acord de la Comissió Delegada d’Assumptes Econòmics del 21 de juliol.

A més, Junqueras ha argumentat que el règim jurídic aprovat la setmana passada pel Parlament per regular i garantir la celebració del referèndum és incompatible amb aquesta decisió de la Comissió Delegada.

No obstant això i atès que el Ministeri reclamava aquestes certificacions de les despeses sobre la base de la Llei d’Estabilitat Pressupostària, Hisenda pot aplicar els passos següents que preveu aquesta Llei i que inclou nombroses mesures coercitives, podent arribar fins i tot a l’aplicació d’una versió reduïda de l’article 155 de la Constitució, ja que l’article 26 d’aquesta norma preveu una intervenció aprovada pel Senat.

L’article 25 d’aquesta Llei és el que estableix les primeres “mesures coercitives” i entre elles hi ha la possibilitat que Hisenda ordeni l’aprovació d’un acord de no disponibilitat de crèdits i n’efectuï la corresponent retenció.

La norma contempla fins i tot, “quan resulti necessari”, que les competències normatives que s’atribueixin a les Comunitats Autònomes en relació amb els tributs cedits passin a ser exercides per l’Estat.

Hisenda també pot obligar la Generalitat a constituir un dipòsit amb interessos al Banc d’Espanya equivalent al 0,2 per cent del seu Producte Interior Brut nominal, que seria cancel·lat en el moment en què s’apliquessin les mesures que garanteixin el compliment dels objectius.

L’article 25.2 de la Llei diu que si no s’adopten cap de les mesures anteriors, el Ministeri d’Hisenda pot enviar una Comissió d’Experts per analitzar els comptes, i podran requerir “qualsevol dada, informació o antecedent respecte a les partides d’ingressos i despeses”. Segons la norma, les mesures que proposi la Comissió d’Experts “seran d’obligat compliment per a l’administració incomplidora”.

INTERVENCIÓ PARCIAL

Però si amb tot això no n’hi hagués prou i la Generalitat de Catalunya no adoptés ni l’acord de no disponibilitat de crèdit, ni constituís el dipòsit obligatori o no implementés les mesures proposades per la Comissió d’Experts, la Llei d’Estabilitat dota d’una altra eina encara més coercitiva com és la possibilitat d’una intervenció parcial de l’Estat.

Així, l’article 26 estableix que el Govern espanyol, de conformitat amb el que es disposa en l’article 155 de la Constitució Espanyola, “requerirà el President de la Comunitat Autònoma perquè dugui a terme” les mesures que se li hagin requerit i, en cas de no ser atès el requeriment, el Govern espanyol, amb l’aprovació per majoria absoluta del Senat, “adoptarà les mesures necessàries per obligar la Comunitat Autònoma a l’execució forçosa”. I per a aquesta execució de les mesures, el Govern central “podrà donar instruccions a totes les autoritats de la Comunitat Autònoma”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor