1-O.- Feijóo: “Reformar la Constitució amb els qui no volen cap constitució espanyola és un camí estèril”

  • Contraposa el "sentit" d'Albor enfront de la "evolució" d'altres regions marcades per "el terrorisme" i el "totalitarisme"

VilaWeb
Redacció
16.09.2017 - 16:11

Contraposa el “sentit” d’Albor enfront de la “evolució” d’altres regions marcades per “el terrorisme” i el “totalitarisme”

SANTIAGO DE COMPOSTEL·LA, 16 (EUROPA PRESS)

El president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que “reformar la Constitució amb els qui no volen cap constitució espanyola és un camí estèril”, en referència al procés sobiranista de Catalunya que, en la seva opinió, suposa un “cop d’estat” a través de “una concatenació d’esdeveniments” perllongats en el temps.

Feijóo ha pronunciat aquestes paraules durant la seva intervenció en el ‘Simposi Internacional: Gerardo Fernández Albor i el seu temps. Cent anys d’un president’ que s’ha celebrat a Santiago i que ha estat clausurat pel cap del Govern central, Mariano Rajoy, qui ha lliurat la Medalla d’Or al Mèrit en el Treball al primer president de la Xunta de Galícia.

En un discurs sobre l’Estat autonòmic, Feijóo ha destacat la figura d’Albor com un exemple de “galleguisme proper, lleial, institucional i estatutari” que ha aconseguit que Galícia tingui “un model propi i reeixit” allunyat del “despotisme il·lustrat” basat en el “pensament únic” que “menysprea” a un “poble abstracte” escrit “en majúscula”.

Així, ha contraposat aquest model gallec del “sentit” d’Albor enfront de “comunitats que comparteixen amb Galícia la denominació de nacionalitat històrica” la “evolució de la qual” ha estat marcada “en un cas, pel terrorisme” i, en un altre, per “quimeres impossibles” que suposen una “burla per a les institucions democràtiques” i que han recuperat “una paraula bandejada del vocabulari polític: traïdor”.

“Conceptes com a independència o autodeterminació són anacronismes. Ni Galícia, ni Catalunya ni un altre país dotat de personalitat pot aspirar a defensar-la retrocedint, sinó adaptant-se al temps”, ha incidit Feijóo.

“COP D’ESTAT”

D’aquesta manera, el cap de l’Executiu autonòmic ha insistit, com ja havia fet en anteriors declaracions, que el procés d’independència iniciat per la Generalitat català és l’esdeveniment “més greu” al que s’enfronta Espanya des del cop d’estat del 23F.

Feijóo ha recuperat la teoria de l’expresident de la República Francesa, François Mitterand, sobre els cops d’estat “perllongats”, aquells que es produeixen a través de “una concatenació d’esdeveniments que tenen lloc en dies, mesos i fins i tot anys”: “És el que es viu a Catalunya”, ha postil·lat.

A continuació, ha convidat a “no caure en el parany grotesc de comparar l’Estat de les Autonomies amb un federalisme platònic”, al mateix temps que ha qualificat com a “estèril” intentar “reformar la Constitució” amb aquells que “no volen cap constitució espanyola”.

“VELLES REVENGES”

Així mateix, Feijóo ha assegurat que “la nova política reivindica una vella política de vencedors i perdedors” en la qual “no hi ha nous valors” sinó “velles revenges”, per després contraposar aquesta idea al “consens” promogut per figures com a Albor, que “van enderrocar murs” sabent que “el cost” del consens “és no satisfer completament a ningú”.

Per això, ha cridat al fet que Galícia “esculli el seu camí de mà dels seus dirigents” i prenent com a exemple el llegat de l’expresident Gerardo Fernández Albor, un “polític excepcional, diferent, gens convencional” que va forjar “un galleguisme singular”.

“La història podria haver sigut una altra si hagués regnat un galleguisme patrimonial o exclusiu”, ha conclòs.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor