21.09.2017 - 17:35
Li imposaran fins que justifiqui que paga “per complet” la seva actuació
MADRID, 21 (EUROPA PRESS)
El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha imposat multes diàries al número dos d’Oriol Junqueras en la Conselleria d’Economia, Josep María Jové, detingut el dimecres en l’operació dirigida a evitar el referèndum il·legal-.
La quantia per a aquest alt càrrec és de 12.000 euros diaris mentre insisteixi en la seva desobediència a aquest òrgan, la mateixa que s’ha imposat per a cadascun dels cinc membres de la sindicatura que exerceix a manera de Junta Electoral Central de cara al proper 1 d’octubre.
Se li ha imposat aquesta sanció com a cap de l’administració electoral i en aquest sentit també han estat fixades multes, encara que de 6.000 euros diaris a Montserrat Vidal i Roca, igualment responsable d’aquest assumpte. Aquesta última quantia coincideix amb l’assenyalada pels 15 síndics electorals territorials.
Les multes s’imposaran fins que tots dos “justifiquin davant el tribunal que han revocat les resolucions adoptades, paralitzat per complet tota actuació considerada com a incompliment de la suspensió del referèndum i comunicat als destinataris d’aquestes resolucions que les mateixes han quedat sense efecte”, segons concreta el tribunal de garanties en el seu acte.
Igual que ocorre en el cas dels síndics electorals només començaran a imposar-se, en cas de persistir l’incompliment, a partir de les deu del matí de l’endemà a la publicació en el BOE de la present resolució.
La decisió s’ha aconseguit per unanimitat però tres dels dotze magistrats del tribunal de garanties redactaran un vot concurrent per fixar la seva postura respecte de la imposició d’aquesta mesura de caràcter coercitiu.
Es tracta de Fernando Valdés Dal-Ré, Juan Antonio Xiol i María Luisa Balaguer els qui entenen que les multes fixades per als membres de la sindicatura electoral de l’1-O són de dubtosa efectivitat de cara al compliment de la suspensió que el propi tribunal de garanties va acordar respecte d’aquest organisme.
Les multes són una atribució amb la qual el tribunal ja explicava abans de l’última reforma de la seva Llei Orgànica –dirigida a millorar els instruments perquè el TC faci complir les seves resolucions-, si bé aquesta reforma va suposar elevar la quantia de les mateixes.
DEDUCCIÓ DE TESTIMONIATGE A FISCALIA
A més, el TC ha acordat posar els fets en coneixement del Ministeri Fiscal perquè aquest procedeixi, “si escau, a exigir la responsabilitat penal” a Jové qui exerceix actualment secretari general del Departament de la Vicepresidència d’Economia i Hisenda, i a Vidal i Roca, cap de l’Àrea de Processos electorals i Consultes Populars.
El Ple ha aplicat en aquest cas les previsions de l’article 92.5 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC), que faculta al Tribunal a imposar mesures coercitives sense sentir a les parts quan l’incompliment afecta la suspensió cautelar de les normes o actes impugnats i concorren “circumstàncies d’especial transcendència constitucional”.
El precepte afegeix que aquesta audiència, al fiscal i a les parts, s’acordarà en la mateixa resolució en la qual es decideixen les mesures coercitives.
En conseqüència, el Ple concedeix al fiscal i als dos afectats un termini comú de tres dies perquè informin i després dictarà una resolució “aixecant, confirmant o modificant les multes diàries prèviament adoptades”.
Considera que tots dos vénen incomplint diverses resolucions, com són les que van suspendre la llei de referèndum i les normes complementàries per a la realització d’aquest i també l’acte que va suspendre la de transitorietat jurídica i fundacional de la república com a conseqüència de l’admissió a tràmit d’un recurs del Govern espanyol.
El TC recorda en la seva resolució d’aquest dijous que aquestes providències van ser publicades pel BOE, per la qual cosa va quedar garantit el seu coneixement i efectes.
A més, per providència del passat 14 de setembre, es va advertir expressament Jové i a Vidal “del seu deure impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi eludir la suspensió acordada” sobre la llei del referèndum i de les eventuals responsabilitats, incloses les penals, en què podrien incórrer si no atenien les decisions del Tribunal.
DECISIONS DESOBEDIENTS
Entre altres decisions que incompleixen les resolucions del Tribunal, l’acte cita les següents: l’aprovació dels models de les paperetes i la documentació electoral; la confecció i distribució de les mateixes a través de la pàgina web; la realització de la campanya institucional sobre el referèndum; l’elaboració d’un “Manual d’Instruccions per als representants de l’Administració i per als membres de les Taules Electorals” i, finalment, la posada a la disposició de la sindicatura electoral de Catalunya i de les sindicatures electorals de demarcació dels mitjans materials i personals necessaris per a l’exercici de les seves funcions.
El tribunal destaca que l’administració electoral de la Generalitat “ocupa una posició central en la celebració del referèndum en tenir assignats comeses crucials perquè el referèndum pugui dur-se a terme”; així mateix, que Jové i Vidal aglutinen “la totalitat de les funcions que competeixen a aquesta administració”, fins a l’extrem que “sense la seva concurrència les resolucions d’aquest Tribunal no s’haguessin pogut incomplir”.
En atenció, per tant, a la gravetat de l’incompliment; a la importància i nombre de les resolucions infringides; a les conseqüències que per a l’interès general poden derivar-se de l’incompliment; i a la urgència que es compleixin les resolucions, donada la data prevista per a la celebració del referèndum, el tribunal de garanties decideix imposar les multes coercitives.