20.09.2017 - 09:08
Els magistrats tenen també sobre la taula resoldre els incidents d’execució contra la tramitació de les lleis de referèndum i ruptura
MADRID, 20 (EUROPA PRESS)
El Ple del Tribunal Constitucional (TC) té previst abordar entre aquest dimecres i dijous la seva resposta als membres de la Sindicatura creada pel Parlament per exercir a manera de junta electoral de cara al referèndum del proper 1 d’octubre. Per primera vegada s’aborda la possible imposició de multes en cas que aquestes persones ignorin les resolucions d’aquest òrgan.
Els magistrats també tenen sobre la taula resoldre sobre el fons dels incidents d’execució presentats pel Govern espanyol ja admesos a tràmit per la manera en la qual es van tramitar i van aprovar la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica que el Govern planteja aplicar l’endemà de la consulta il·legal, han informat a Europa Press fonts d’aquest òrgan.
La setmana passada el tribunal de garanties va demanar als quatre membres de la sindicatura electoral que informessin de com estaven complint amb la suspensió de la consulta. Sobre la base d’aquesta petició, els magistrats podrien abordar ara mesurades com la imposició de multes en cas de desobediència per part d’aquestes persones.
Les multes són una atribució amb la qual el tribunal ja comptava abans de l’última reforma de la seva Llei Orgànica –dirigida a millorar els instruments perquè el TC faci complir les seves resolucions-, si bé aquesta reforma va suposar elevar-ne la quantia.
En la providència en la qual es va admetre a tràmit el recurs del Govern espanyol contra el nomenament dels membres de la Sindicatura ja se’ls instava a abstenir-se “de procedir al nomenament dels membres de les sindicatures electorals de demarcació i de la creació de cap registre o fitxer necessaris per a la celebració del referèndum”. No obstant això aquests nomenaments es van dur a terme.
SÓN OBJECTE DE QUERELLES
La Sindicatura Electoral està formada pels juristes Marc Marsal, Marta Alsina i Josep Pagès, i els politòlegs Jordi Matas i Tània Verge, que hauran d’informar ara de les seves activitats al tribunal de garanties. Contra tots ells ja s’ha querellat la Fiscalia i el procediment penal està pendent d’admetre’s a tràmit per la Jutjat d’Instrucció número 15 de Barcelona, María Concepción Cantón.
La fiscal considera que els querellats han fet actes d’ordenació, regulació i impuls d’un procés electoral previst en una llei prèviament suspesa pel Tribunal Constitucional i emparant-se en un nomenament igualment suspès constitucionalment, “absent així de tota facultat o habilitació per a l’acompliment de les funcions que s’atribueixen”.