1-O.- El Síndic de Greuges lamenta un “desbordament” en l’actuació de Fiscalia

  • El Síndic de Greuges de Catalaunya, Rafael Ribó, ha titllat de desproporcionada l'actuació de la Fiscalia entorn del referèndum independentista de l'1 d'octubre i ha considerat que s'extralimita i hi ha hagut un "desbordament" en les seves funcions en ja existir un procediment judicial.

VilaWeb
Redacció
26.09.2017 - 15:00

BARCEONA, 26 (EUROPA PRESS)

El Síndic de Greuges de Catalaunya, Rafael Ribó, ha titllat de desproporcionada l’actuació de la Fiscalia entorn del referèndum independentista de l’1 d’octubre i ha considerat que s’extralimita i hi ha hagut un “desbordament” en les seves funcions en ja existir un procediment judicial.

“Haurien de ser els poders públics, començant per les Corts Generals, els que analitzin fins a quin punt hi ha hagut un desbordament de l’actuació de Fiscalia”, ha afirmat Ribó en roda de premsa aquest dimarts en relació a la instrucció 4/17 de la Fiscalia Superior de Catalunya, que ordena a la policia judicial actuacions per impedir el referèndum.

En aquest sentit, ha recordat que la convocatòria d’eleccions o consultes populars via referèndum realitzades per autoritats o funcionaris mancats de competència va deixar de constituir delicte amb la Llei orgànica 2/2005, que va derogar els articles que castigaven amb pena de tres a cinc anys de presó aquest tipus de convocatòries.

Així, ha tornat a citar la llei per assegurar que aquestes conductes no tenen suficient entitat per merèixer el retret penal, i encara menys si la pena que es preveu és presó, ja que hi ha altres formes de control de la legalitat.

Per això, resulta “desproporcionat” recórrer a aquesta via, i ha indicat que la persecució penal de les conductes a les quals es refereix la instrucció 4/17 queda delimitada a la desobediència que, de produir-se, pogués constituir desacatar el mandat del Tribunal Constitucional (TC).

Així, ha recordat que l’acord del TC per impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar la suspensió del referèndum va dirigit els poders públics a través d’una notificació personal i nominativa, per la qual cosa “l’extensió de la desobediència a qualsevol particular o persona no inclosa en l’acord del TC resulta un excés no emparat en la normativa vigent”.

Ribó ha criticat que la instrucció 4/17 no precisi els delictes que haurien de ser investigats o perseguits, ja que en aquesta precisió està la frontera entre un dret penal democràtic i de mínima intervenció i els “excessos” i les limitacions de drets constitucionals, com el d’expressió i manifestació.

En aquest sentit, ha considerat que està “fora de tota legalitat” el tancament de pàgines webs sense requeriment previ i la substracció a particulars de cartells sobre el referèndum.

COORDINACIÓ COSSOS POLICIALS

Quant a la coordinació dels cossos policials, Ribó ha considerat que el que no admetria justificació alguna és que “les funcions de manteniment de seguretat i de l’ordre públic hagin de quedar en mans del Ministeri de l’Interior per decisió d’un fiscal”.

Per això, ha considerat que la instrucció del Fiscal suposa una intervenció dels Mossos d’Esquadra: “Que Fiscalia insti els Mossos a actuar davant els possibles responsables dels col·legis electorals és tot el contrari a una simple coordinació”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor