1-O.- El referèndum centra la sessió de control del Congrés, amb quatre ministres contestant a l’oposició

  • Sáenz de Santamaría i Dolors Montserrat atendran les interpel·lacions d'EnComú, PDeCAT i ERC, que provocaran tres votacions el dia 10

VilaWeb
Redacció
27.09.2017 - 08:59

Sáenz de Santamaría i Dolors Montserrat atendran les interpel·lacions d’EnComú, PDeCAT i ERC, que provocaran tres votacions el dia 10

MADRID, 27 (EUROPA PRESS)

El referèndum independentista convocat a Catalunya l’1 d’octubre centrarà la sessió de control al Govern espanyol d’aquest dimecres al Congrés, on fins a sis partits trauran a col·lació la consulta i rebran la rèplica de quatre ministres.

En una sessió de control en la qual estarà absent el president, Mariano Rajoy, de visita oficial als Estats Units, serà la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría qui encapçalarà la posició del Govern central, que contestaarà una pregunta i dues interpel·lacions sobre la qüestió catalana.

En concret, el líder de Ciutadans, Albert Rivera, instarà a la també ministra de les Administracions Territorials que faci una valoració sobre la deriva que estan prenent els esdeveniments per la convocatòria del referèndum independentista.

A més, Santamaría afrontarà dues interpel·lacions sobre aquest assumpte d’En Comú, PDeCAT, que van quedar pendents de debat fa una setmana perquè el Govern espanyol va demanar ajornar-les atès que la vicepresidenta no hi podia assistir aquell dia. Tots dos partits van acceptar l’ajornament, i van renunciar així que el Congrés pogués votar abans de l’1 d’octubre les mocions derivades de les interpel·lacions. Finalment aquestes votacions tindran lloc nou dies després de la consulta.

En els seus respectius texts, registrats abans que es produïssin les detencions d’alts càrrecs encarregats d’organitzar el referèndum, En Comú i PDeCAT criticaven amb duresa l’estratègia de l’Executiu espanyol per desactivar el referèndum i actuar contra els seus promotors i la decisió de la Fiscalia d’imputar més de 700 alcaldes favorables a la consulta.

POR, AMENACES I DETENCIONS

“Davant la convocatòria del referèndum, la reacció del Govern de Mariano Rajoy ha estat activar una estratègia de la por, centrada en accions judicials i policials”, denunciava En Comú, mentre que l’antiga Convergència definia la resposta de La Moncloa com “agressiva, desproporcionada i amenaçadora”.

I a més, ERC ha registrat tant una pregunta com una interpel·lació per al ple de control d’aquest dimecres. El seu portaveu adjunt, Gabriel Rufián, vol que el Govern espanyol li aclareixi “si té prevista cap actuació per evitar que es produeixin més detencions de càrrecs polítics”, una qüestió a la qual donarà resposta el ministre de Justícia, Rafael Catalá.

A més, els republicans han registrat una interpel·lació a la qual donarà resposta la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, l’única ministra catalana del Gabinet de Mariano Rajoy. ERC utilitzarà el seu debat amb la també diputada per Barcelona per tornar a qüestionar l’estratègia de l’Executiu central una setmana després d’abandonar l’hemicicle en protesta per les detencions d’alts càrrecs de la Generalitat, acompanyats dels diputats del PDeCAT.

Aquestes tres interpel·lacions donaran lloc a la presentació de tres mocions per part dels mateixos grups de l’oposició (En Comú, el PDeCAT i ERC), uns texts que es debatran i votaran en la propera sessió plenària, prevista en principi per al proper 10 d’octubre.

POLICIES COM A “MESURA D’EXCEPCIÓ”

Però també el PNB, per segona setmana consecutiva, ha decidit centrar a Catalunya la seva pregunta per a la sessió de control. En concret, el seu portaveu adjunt, Mikel Legarda, provarà que el ministre d’Interior, Juan Ignacio Zoido, expliqui fins quan pensa mantenir a Catalunya als policies i guàrdies civils que ha enviat a aquesta comunitat “com a mesura d’excepció” davant la convocatòria del referèndum.

També debatrà amb Zoido la portaveu d’Units Podem, Irene Montero, qui aspira que el ministre li aclareixi si “s’han dissolt les estructures policials paral·leles” que, sota mandat de l’exministre Jorge Fernández Díaz, es “feien servir de manera partidista per atacar forces polítiques catalanes i a la seva oposició política a Espanya”.

A última hora s’ha incorporat a l’ordre del dia una nova pregunta de Ciutadans al ministre Zoido. El secretari general del grup parlamentari ‘taronja’, Miguel Gutiérrez, demanarà saber com pensa l’Executiu espanyol “garantir la feina i la dignitat dels homes i dones de la Guàrdia Civil i de la Policia destinats a Catalunya”.

PROTEGIR ELS GUÀRDIES CIVILS

D’aquest assumpte ja se n’anava a ocupar també el diputat de Podem Juan Antonio Delgado, qui interrogarà Zoido sobre què està fent “per protegir la imatge i el prestigi” dels agents de la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya amb motiu del referèndum de l’1 d’octubre.

Delgado, que és guàrdia civil en excedència, es va solidaritzar amb els agents que estan treballant aquests dies a Catalunya, però també ha lamentat que alguns, en referència al Govern central, “utilitzin la Guàrdia Civil” per solucionar un “problema polític”.

En aquesta línia, qui va ser portaveu de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) preguntarà al ministre de l’Interior què està fent l’Executiu central “per protegir la imatge i el prestigi dels treballadors i treballadores de la Guàrdia Civil desplegats a Catalunya”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor