07.09.2017 - 12:47
BRUSSEL·LES, 7 (EUROPA PRESS)
El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, ha avisat aquest dijous de les conseqüències del procés sobiranista a Catalunya, perquè un territori independent quedaria fora de la Unió Europea i perquè actuar contra la Constitució d’un Estat membre suposa anar “en contra del marc legal de la Unió Europea”.
“Tota acció en contra de la Constitució d’un Estat membre és una acció en contra del marc legal de la Unió Europea. Respectar l’Estat de dret i els límits que imposa els qui governen no és una elecció sinó una obligació”, ha advertit Tajani en una carta en resposta a l’eurodiputada liberal Beatriz Becerra i a la qual ha tingut accés Europa Press.
El cap de l’Eurocambra subratlla en l’escrit que l’Estat de dret és la “columna vertebral de les societats modernes i pluralistes i de les democràcies constitucionals”.
El respecte pel marc constitucional d’un Estat membre s’ha de “garantir a tot moment”, diu Tajani, perquè és un pilar fonamental del sistema de llibertats i valors sobre els quals se cimenta la Unió Europea.
I afegeix que els Tractats de la Unió Europea són “clars” quant a que “han de ser respectades” les disposicions constitucionals dels Estats membres i les “funcions essencials” de l’Estat.
També adverteix que l’ordre constitucional espanyol és un assumpte intern de les autoritats i poble espanyols.
La presa de posició de Tajani hores després que el Parlament català aprovés la llei del referèndum respon una pregunta enviada temps enrere per l’eurodiputada Beatriz Becerra als presidents de les tres principals institucions de la UE: Jean-Claude Juncker (Comissió Europea), Donald Tusk (Consell) i el propi Tajani.
En la seva missiva, l’eurodiputada independent liberal va instar aquests tres líders a prendre posició davant el desafiament independentista i “afrontin amb claredat i sense que quedi lloc a dubtes un problema polític europeu”.
Així va alertar els europeus que “molts” catalans creuen que una Catalunya independent seria “automàticament membre de ple dret” de la UE i lamentava que les declaracions de la UE fins al moment no haguessin estat “tot el clares” que haguessin de.
AUTOMÀTICAMENT FORA DE LA UE
No obstant això, Tajani ha recordat que la posició de la Comissió Europea sobre territoris que s’independitzen d’un Estat membre no ha canviat des de fa anys i que segueix la línia marcada el 2004 pel llavors cap de l’Executiu comunitari, Romano Prodi.
“Si una part del territori d’un Estat membre deixés de ser part d’aquest Estat perquè es converteix en un nou Estat independent, els Tractats no s’aplicarien més en aquest territori”, diu la posició expressada reiteradament des de Brussel·les.
Això implica que un nou Estat independent “es convertiria, pel fet de la seva independència, en un país tercer” pel que fa a la Unió Europea, ha explicat Tajani en la seva resposta.