1-O.- El ministre de Justícia adverteix els alcaldes catalans que col·laborar amb el referèndum “és cometre delicte”

  • El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha advertit aquest dissabte als alcaldes dels municipis catalans que col·laborar amb la celebració del referèndum secessionista que és "il·legal" suposa estar "cometent un delicte" i, per això, cadascun haurà d'assumir "les seves responsabilitats".

VilaWeb
Redacció
09.09.2017 - 12:01

ZARAGOZA, 9 (EUROPA PRESS)

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha advertit aquest dissabte als alcaldes dels municipis catalans que col·laborar amb la celebració del referèndum secessionista que és “il·legal” suposa estar “cometent un delicte” i, per això, cadascun haurà d’assumir “les seves responsabilitats”.

Així ho ha asseverat aquest dissabte en declaracions als mitjans de comunicació a Saragossa, amb motiu de la seva participació en la 23 Unió Intermunicipal Popular que se celebra des d’aquest divendres en el Palau de Congressos de la capital aragonesa i en la qual imparteix la ponència ‘Justícia de qualitat i propera al ciutadà i al territori’.

Catalá ha explicat que tots els alcaldes de Catalunya estan rebent notificacions personals “sobre les resolucions que està adoptant el Tribunal Constitucional, la Fiscalia General de l’Estat i sabent que aquest referèndum que pretenen dur a terme alguns és il·legal, ha estat declarat inconstitucional pel Tribunal Constitucional i qualsevol actitud de col·laboració amb la realització d’un delicte té responsabilitat penal”.

“No podran dir que no han estat avisats que no es pot col·laborar a organitzar un referèndum il·legal”, ha assenyalat, en insistir que qui prengui la decisió de col·laborar “amb la cessió de locals o de facilitar el cens sap que està cometent un delicte i assumirà les seves responsabilitats”.

El ministre ha observat que el que està succeint a Catalunya és un clar exercici de “desobediència a les sentències del Tribunal Constitucional, és l’aprovació d’unes lleis que no respecten les regles de la democràcia ni salvaguarden l’interès general dels ciutadans” i suposa “un atemptat greu a la nostra democràcia”.

No obstant això, “per sort Espanya és una democràcia, és un Estat de Dret, tenim sistemes de control, ningú està al marge de la llei ni per sobre d’ella i, per això, el Govern garantirà els drets de tots els espanyols i ho farà, com crec que que estem fent, amb proporcionalitat, amb mesura i utilitzant tota la força de la democràcia, impugnant aquestes lleis que són inconstitucionals i aquests acords que no respecten les regles de convivència”.

Així mateix, la Fiscalia ja “està exercint les seves funcions per garantir la legalitat i quan considera que s’ha comès un delicte presentar les querelles”. En aquest cas, s’han presentat ja dues querelles, una contra els membres de la Mesa del Parlament “per la desobediència expressa que han tingut amb les sentències del Tribunal Constitucional”, i una altra contra els membres del Govern català “que han signat un decret de convocatòria que també ha estat declarat ja inconstitucional pel Constitucional”.

“TOT EL PES DE LA LLEI”

Catalá ha recalcat que “vivim en un Estat de Dret, tots hem de respectar les lleis, les sentències, les que ens agraden més i les que ens agraden menys, aquestes són les regles del joc d’una democràcia i hem d’estar tots molt segurs que a Espanya es respecten les normes”, ha manifestat, en afegir que “la majoria dels ciutadans volem viure en llibertat i convivència democràtica i qui no respecta les normes sobre ells cau tot el pes de la llei”.

La Fiscalia ha identificat com a possibles delictes comesos el de prevaricació, desobediència i malversació de fons i tots ells “són delictes amb penes previstes en el Codi Penal i els correspondrà als tribunals qualificar si han concorregut les circumstàncies per veure si aquest delicte s’ha comès i imposar les penes que corresponguin”, que podrien passar per una “pena privativa de llibertat”.

En aquest punt, el ministre ha sostingut que “aquest és el normal funcionament de les institucions i la Justícia que funciona cada dia a Espanya, que l’exerceixen jutges professionals i independents, que treballen pels drets de tots i podem estar molt confiats i molt tranquils sabent que la Justícia funcionarà, i que qui ha comès algun delicte haurà d’assumir les seves responsabilitats”.

“No estan obligats respecte a l’actuació dels funcionaris, Rafael Catalá ha apuntat que a Espanya treballen més de dos milions de funcionaris “al servei del ciutadà i de l’interès general i tots els funcionaris hem après en la nostra vida a aplicar les lleis i intentar fer el nostre millor acompliment per atendre als ciutadans”.

Per tant, “també a Catalunya tots els funcionaris, els sanitaris, educatius, les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, els Mossos d’Esquadra, han de saber que tenen darrere tot l’aval de la llei” i ha recordat que una llei “inconstitucional i suspesa mai pot generar una obligació per a ningú, ni per a un funcionari ni per a un ciutadà”.

“El Govern de la Generalitat hauria de deixar de dividir la societat catalana, hauria de deixar d’estar inspirat pels més radicals, pels antisistema que prenen les decisions a Catalunya i no sotmetre a la població ni als funcionaris a aquesta tensió”, ha sentenciat Català.

Per la seva banda, el ministre d’Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal, durant la seva intervenció en la taula de debat ‘Una mirada a les ciutats del futur’, ha lamentat que a Catalunya, “sent una de les regions capdavanteres d’Espanya”, hi hagi alguns polítics que “la vulguin portar al pitjor del segle XIX” i ha dit taxatiu que “això no va a ocórrer”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor