1-O.- El Govern publica un encàrrec per digitalitzar i actualitzar el cens de Catalunya

  • La Conselleria de Vicepresidència i Economia de la Generalitat ha publicat aquest dijous en el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) un encàrrec per actualitzar i digitalitzar les seccions censals de Catalunya del 2016, a deu dies del referèndum previst per a l'1 d'octubre.

VilaWeb
Redacció
21.09.2017 - 09:18

BARCELONA, 21 (EUROPA PRESS)

La Conselleria de Vicepresidència i Economia de la Generalitat ha publicat aquest dijous en el Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) un encàrrec per actualitzar i digitalitzar les seccions censals de Catalunya del 2016, a deu dies del referèndum previst per a l’1 d’octubre.

L’encàrrec, recollit per Europa Press, es publica amb la signatura a 18 de setembre del secretari general de la Conselleria, Josep Maria Jové, detingut el dimecres 20 per la Guàrdia Civil per la seva vinculació amb els preparatius del referèndum.

Es preveu que executin l’encàrrec l’Institut d’Estadística (Idescat) i l’Institut Cartogràfic i Geològic (Icgc), que són els que formalitzen l’acord.

Tots dos organismes han subscrit acords per digitalitzar les seccions censals des del 2007, però el d’aquest any adquireix més rellevància per l’1-O i els dubtes sobre l’obtenció del cens: l’Estat avisa que fer servir dades dels catalans per a l’1-O és il·legal, però el Govern diu que hi haurà cens i que s’ajustarà a la llei del referèndum –aprovada el 6 de setembre i suspesa el 7 pel TC–.

L’encàrrec està limitat en el temps: els dos instituts el van acordar el 19 de juliol i totes les tasques havien d'”estar a punt abans del 30 de juliol”, si bé no es publica fins aquest dijous en el Dogc i estarà vigent fins al 30 de setembre, un dia abans de l’1-O.

Segons detalla l’encàrrec, l’Idescat disposa de les seccions censals dels municipis de Catalunya perquè els hi cedeix l’Institut Nacional d’Estadística (Ine) mitjançant un conveni de cooperació i intercanvi d’informació signat el 2002, si bé les dades “presenten algunes imprecisions en relació a la delimitació territorial que en dificulten l’ús”.

Això va fer que l’Idescat i l’Ine acordessin el novembre del 2013 un nou procediment de tractament i actualització de les seccions censals dels municipis catalans, pel qual l’organisme estatal “facilita l’obtenció” de la informació a l’ens autonòmic.

DETALLS DEL CENS

Sobre l’actualització del cens, l’acord detalla que l’Idescat aportarà les dades censals del 2016 a partir de la informació rebuda per l’Ine el 16 de març del 2017, i l’Icgc aportarà bases topogràfiques i altres dades, i farà “la reinterpretació i la digitalització” d’unes dades que després enviarà a l’Ine.

El decret de normes complementàries del referèndum de l’1 d’octubre no detalla l’origen del cens i es limita a afirmar que s’utilitzarà el que “s’hagi tancat el dia 30 de març del 2017”.

L’Idescat i l’Icgc –que depenen de la Generalitat– podran difondre respectivament les dades relatives a l’acord i tindran “la propietat compartida de la base digital de les seccions censals que resulta d’aquest encàrrec”, el cost mínim del qual s’estima en 8.842,97 euros, que assumeixen tots dos instituts.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor