06.10.2017 - 15:03
La mesura ha estat abordada amb el PSOE i Ciudadanos, davant una demanda d'”amplis sectors empresarials”
MADRID/BARCELONA, 6 (EUROPA PRESS)
El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres un decret llei de mesures urgents en matèria de mobilitat dels operadors econòmics dins del territori nacional, amb el qual s’estableix un nou marc per agilitar el canvi de seus socials de les empreses en territori nacional. Amb aquesta mesura es facilita el canvi de seus empresarials davant el desafiament independentista a Catalunya.
En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat, Luis de Guindos, ha explicat que la norma aclareix qui són els òrgans competents per aprovar el canvi de seu social per part de les societats que així ho decideixin i es facilitin els tràmits, de manera que únicament si existeix una declaració expressa en contrari per part dels Estatuts de la societat, serà el Consell d’Administració el competent per aprovar-ho.
De Guindos ha indicat que amb la norma, que es publicarà demà, dissabte, al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), “la decisió segueix sent de l’empresa”, i ha afegit que, igual que va passar el 2015, la petició s’ha realitzat per part d'”instàncies empresarials” i que la mesura ha estat “comentada amb els grups parlamentaris”, principalment amb el PSOE i amb Ciudadanos.
Així, ha explicat que el decret llei pretén donar plena efectivitat a l’article 285 del text refós de la Llei de Societats de Capital mitjançant un aclariment del seu contingut, per així facilitar la seva aplicació, explica el Ministeri d’Economia.
En aquella norma de l’any 2010 es va establir que qualsevol modificació dels estatuts seria competència de la junta general i que, excepte disposició en contrari dels mateixos estatuts, seria l’òrgan d’administració el competent per canviar el domicili social dins del terme municipal.
En una norma posterior, de maig del 2015, es va ampliar l’àmbit d’aplicació a tot el territori nacional i es va establir que “excepte disposició contrària dels estatuts, l’òrgan d’administració serà competent per canviar el domicili social dins del territori nacional”.
La decisió d’aquest divendres del Consell de Ministres explicita que la “disposició contrària” existirà només quan els estatuts “disposin expressament que l’òrgan d’administració no ostenta aquesta competència”. D’aquesta forma, es necessitarà un esment exprés dels estatuts de la societat perquè el consell d’administració no sigui el competent per decidir el trasllat de la seu social de l’empresa.
A més, el decret llei aprovat conté una disposició transitòria per referir-se als trasllats de domicilis de societats els estatuts de les quals s’haguessin aprovat abans d’aquesta reforma. El titular d’Economia també ha aclarit que la norma afecta “totes les societats que tinguin el seu domicili a Espanya, independentment de qui sigui el capital”.
En aquest cas, s’entendrà que hi ha “disposició contrària” als estatuts quan “amb posterioritat a l’entrada en vigor d’aquest decret llei s’hagués aprovat una modificació estatutària que expressament declari que l’òrgan d’administració no ostenta la competència per canviar el domicili social”.
“URGENT NECESSITAT” DAVANT UNA DEMANDA D'”AMPLIS SECTORS”
“L’extraordinària i urgent necessitat de la mesura ve justificada per l’exigència de garantir la plena vigència del principi de llibertat d’empresa, així com de respectar la prohibició d’adoptar mesures que obstaculitzin la llibertat d’establiment dels operadors econòmics, tots dos preceptes recollits a la Constitució”, subratlla el Ministeri d’Economia.
Igualment, afegeix que “respon la demanda d’amplis sectors empresarials davant les dificultats sorgides per al normal desenvolupament de la seva activitat en una part del territori nacional”.
El decret facilitarà el canvi de seu a companyies com CaixaBank, ja que els seus estatuts no permeten el canvi de domicili social només amb un acord del consell d’administració, sinó que precisa del vistiplau dels accionistes.
En el cas d’aquesta entitat, el requisit que la decisió del canvi de seu hagi de passar per la junta d’accionistes es recull a article 4.2 dels estatuts socials de l’entitat, que fixa que el “domicili social podrà traslladar-se a un altre lloc dins del mateix terme municipal per acord del consell d’administració. Per procedir al seu trasllat a un terme municipal diferent es precisarà l’acord de la junta general d’accionistes”.
Altres companyies i entitats no obliguen en canvi aquest requisit, com és el cas de Banc Sabadell, el consell d’administració del qual ha aprovat aquest mateix dijous a una reunió extraordinària el trasllat del domicili social de l’entitat a Alacant davant la incertesa política i econòmica que ha originat la celebració del referèndum a Catalunya diumenge passat.
DESLOCALITZACIONS
En els últims dies, diverses empreses han anunciat el trasllat de la seva seu social, com és el cas d’Oryzon, que canvia el seu domicili social de Cornellà de Llobregat (Barcelona) a Madrid, o d’altres empreses com Eurona o Proclinic Expert, així com Dogi. D’altres com Freixenet i Codorníu han anunciat la seva intenció si es materialitza la declaració unilateral d’independència.
Dins de l’Ibex 35, empreses com Gas Natural Fenosa, Abertis, Cellnex o Colonial, a més de la pròpia Caixabank, tenen la seva seu social a Catalunya. Així mateix, altres cotitzades com FCC, Borges o Ercros compten amb el seu domicili social al territori català.