03.10.2017 - 09:11
En Rodalies i Regionals hi haurà un 33% del servei tot el dia i en Llarga Distància, un 76%
BARCELONA, 3 (EUROPA PRESS)
El Govern ha ordenat que els serveis mínims al Metro, autobusos de Barcelona i Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) siguin del 25% en hores punta –de 6:30 a 9:30 hores i de 17:00 a 20:00 hores– durant la vaga general convocada per a aquest dimarts pels sindicats CGT, COS, Intersindical-CSC i IAC.
Per a la resta de transports de viatgers urbans i interurbans i servei d’autobús que uneix Barcelona amb l’Aeroport, haurà de garantir-se un 50% del servei habitual; en tot cas, s’haurà d’assegurar com a mínim un desplaçament complet d’anada i de tornada.
En el cas de Renfe s’ha ordenat un servei mínim del 33% durant tot el dia a Rodalies i Regionals de Catalunya, mentre que l’operadora ha assenyalat que en el cas dels trens de Llarga Distància Convencional i Alta Velocitat s’assegurarà un servei del 76%, segons els serveis mínims ordenats pel Ministeri de Foment en els serveis que són de la seva competència.
En trens de mitja distància, els serveis mínims es fixen en un 65%; en mercaderies, del 20%, i en trens tallers, trens grua, i brigada de socors, del 100% sense restriccions.
A Adif, el nombre de llocs designats per als serveis essencials seran, en mitjana diària, de 421 treballadors d’un total de 1.387, la qual cosa suposa un 30,35%.
En el cas del Tram de Barcelona, les línies funcionaran al 50% del seu servei habitual: les línies T1, T2 i T3 circularan amb una freqüència de 24 minuts en hora punta –de 7 a 10 hores i de 17 a 20 hores– i de 30 minuts la resta d’hores; la línia T4 funcionarà de 7 a 21 hores amb una freqüència de 16 minuts i fora d’aquest horari cada 40 minuts; la línia T5 circularà amb freqüències alternades de 16 i 32 minuts, i la T6, de 48 minuts.
ALTRES SERVEIS
La Generalitat també ordena serveis mínims en altres serveis essencials com l’atenció telefònica d’urgències i emergències i subministrament d’energia, gas, aigua potable, evacuació i tractament d’aigües i enllumenat públic: en tots dos casos s’ha de garantir el servei per a urgències que no es puguin demorar més enllà del període de vaga.
Els serveis de seguretat i extinció d’incendis tindran el mateix règim que en festius; el transport de mercaderies haurà de garantir els imprescindibles per proveir els establiments sanitaris; en autopistes i servei de grues, un terç del personal habitual; en radis i televisions públiques, un 50% dels continguts habituals, i en serveis funeraris, un 85% del servei en la recollida dels difunts i un 50% en serveis d’administració.
La Generalitat també estableix els serveis mínims per a personal d’empreses que duguin a terme funcions d’assistència i serveis socials; assistència sanitària, i farmàcies de guàrdia.
AEROPORTS
El Ministeri de Foment ha decretat els serveis mínims en l’àmbit de la seva competència: Ports de l’Estat, Aena, Enaire, Adif, Renfe, transport terrestre, carreteres i autopistes.
Pel que fa al transport aeri, els aeroports afectats són el de Barcelona-El Prat, Reus, Girona-Costa Brava i Sabadell, així com el Centre de control aeri d’Enaire a Gavà (Barcelona).
En el cas d’Aena, els serveis mínims decretats són del 23% per als centres de treball de Barcelona; del 29% a Girona, del 34% a Reus i del 56% a Sabadell.
Aena recomana als passatgers que consultin amb la seva companyia aèria abans de dirigir-se a l’Aeroport i planifiquin com arribar-hi, tenint en compte la possible repercussió en els diferents mitjans de transport.
Pel que fa a les companyies aèries i agents de ‘handling’ s’estableixen, serveis mínims del 100% en aquells que hagin començant abans de la vaga, encara que acabi el vol el dia d’aturada i el 100% de serveis domèstics amb origen o destinació en territoris no peninsulars.
Foment ha decretat serveis mínims del 50% en rutes amb ciutats que el seu mitjà de transport alternatiu suposi viatjar cinc hores o més; del 25% si el mitjà alternatiu de transport suposa viatjar menys de cinc hores i del 50% per a rutes que connectin amb ciutats estrangeres.
En el cas d’Enaire, el gestor del servei de navegació aèria, la plantilla total de la qual a Catalunya és de 660 treballadors (controladors, tècnics de manteniment, tècnics d’operacions, serveis, etc..), la mitjana diària de serveis mínims és del 60,4% per al centre de control i torres de control, per garantir els serveis essencials.