18.09.2017 - 13:25
BARCELONA, 18 (EUROPA PRESS)
El portaveu de Demòcrates, Toni Castellà, ha apuntat aquest dilluns que l’ordre del Ministeri d’Hisenda d’intervenir els comptes de la Generalitat és “aplicar el (article de la Constitució) 155 per la porta de darrere” i suposa una intervenció absoluta de la institució.
En declaracions després de plantejar els eixos d’una república catalana, ha qualificat de “despropòsit absolut” una possible intervenció en aquest sentit del Govern, i considera que això ha de servir perquè els indecisos davant la independència vegin que el sistema autonòmic està esgotat, al seu parer.
Per a Castellà, un país que no tingui el control dels seus recursos no pot governar-se a si mateix, per la qual cosa, si el Govern central tira endavant amb la intervenció dels comptes catalans, “la millor resposta que pot haver-hi és un ‘sí’ massiu l’1-O, declarar la independència i recuperar el control dels recursos”.
MANIFEST DELS CIENTÍFICS
També ha celebrat que més de 1.400 professors i investigadors universitaris hagin signat un manifest en favor del referèndum, destacant que molts d’ells viuen fora de Catalunya i són de diferents nacionalitats, i ho ha contraposat amb el “dels suposats 900 intel·lectuals” titulat ‘1-O Estafa Antidemocràtica’.
“Hi ha una contraposició entre els que signen a l’empara de la subvenció i els científics, que, a través del coneixement i exercint la raó, estan d’acord amb que Catalunya sigui independent”, ha recalcat.
El portaveu de Demòcrates ha carregat també contra el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, qui creu que es podria considerar l’arrest del president de la Generalitat davant l’1-O, i ha recordat que Espanya “és l’únic país d’Europa que en la seva història hi ha haver afusellat un president electe, Lluís Companys”.
“Si es complís el que planteja Maza, Espanya passaria a ser l’únic país d’Europa que deté un president electe per defensar la democràcia”, segons Castellà, que ha cridat catalans, institucions i entitats a evitar-ho si es tirés endavant amb això.
VOTAR PER TRIAR CÀRRECS
Durant l’acte, el partit ha presentat el seu projecte ‘L’oportunitat de crear un país radicalment democràtic’, amb els eixos sobre els quals consideren que hauria de basar-se la República catalana si guanya el ‘sí’ en el referèndum.
Demana debatre sobre un nou sistema electoral amb llistes obertes, entre altres aspectes, i sobre la possibilitat de votar per triar càrrecs com el Síndic de Comptes, el Síndic de Greuges, el president de la CCMA, el cap de Policia, el de Bombers i els fiscals.
L’exconsellera i expresidenta del Parlament Núria de Gispert ha defensat que els catalans puguin tenir veu per votar un fiscal general de Catalunya, i ha criticat el model judicial estatal: “No podem aprendre res del model de justifica que va sortir de la transició. No hem pogut canviar-ho, tenen unes arrels molt profundes”.
Per això, ha cridat a replantejar-se qüestions com el nomenament dels jutges, si cal mantenir les oposicions i si és necessari tenir jutges amb arrels al territori, però també si la funció pública de tenir una altra forma d’accés als seus llocs de treball.
“El funcionariat a Catalunya en general és bo, però el 50% va entrar com a interí, sense cap filtre ni avaluació prèvia. Volem que hi hagi oportunitats per a tothom”, ha reclamat.