25.09.2017 - 16:58
Avisa: una Catalunya independent tindria una moneda “molt devaluada” i aranzels pel 75% del PIB
SARAGOSSA, 25 (EUROPA PRESS)
El ministre d’Economia, Indústria i Competitivitat del Govern central, Luis de Guindos, ha desvetllat aquest dilluns que està negociant amb un fabricant d’automòbils que vol instal·lar-se a la Zona Franca de Barcelona i que no l’està ajudant l’aspiració independentista. No obstant això, ha confiat que tot “es reconduirà”.
“La independència seria un suïcidi des del punt de vistaeconòmic, financer, però també des del punt de vista de la convivència dels catalans, i el Govern central no deixarà que això passi”, ha subratllat.
Ho ha dit durant la seva conferència ‘Reptes i oportunitats de l’economia espanyola’, celebrada a Saragossa amb motiu de la clausura del cicle de conferències del 140 aniversari d’Ibercaja i d’homenatge a la Reial Societat Econòmica Aragonesa d’Amics del País, i que ha obert el Fòrum Ibercaja.
El ministre d’Economia ha explicat que el referèndum de moment s’ha notat “molt poc” en l’economia catalana, cosa que ha atribuït a les mesures preses pel Govern central i per força de les exportacions, ja que Catalunya és una Comunitat que es nodreix d’elles.
Així mateix, ha recordat que les exportacions són el 75 per cent del Producte Interior Brut (PIB) a Catalunya, i quedarien subjectes a un aranzel en cas que s’independitzés que, per exemple en el sector de l’automòbil, seria del 10 per cent.
Ha afegit que tampoc veu que en aquest territori, “una de les comunitats autònomes més obertes a l’exterior”, hi hagi fronteres.
En aquest punt, ha incidit que qualsevol territori d’un Estat que se separa queda fos “immediatament” dels tractats internacionals signats pel país al que pertanyia. Ha esclarit que Catalunya també perdria l’euro com a moneda, i ha afegit: “No veig a les entitats financeres catalanes canviant el seu domicili”.
Ha desgranat que en una situació així es produirà una contracció de crèdit i Catalunya hauria de tenir la seva pròpia moneda, “que estaria molt devaluada pel que fa a l’euro”, i el seu propi banc central.
Ha avançat que a Catalunya hi hauria un govern “molt radical que seria molt negatiu”. Pel que ha incidit que no contempla un escenari en el qual la Comunitat estigui fos del país i passin totes aquestes coses.
No obstant això, De Guindos ha afirmat que amb “serenitat”, però també “amb fermesa” el Govern central posarà “tots els mitjans” perquè l’Estat de dret “acabi prevalent en el conjunt d’Espanya”. De Guindos ha asseverat que “la independència de Catalunya no tindrà lloc”.
Ha detallat que no es produirà per un tema de legalitat: “No hem d’oblidar que una democràcia es basa en dos pilars, un és les eleccions i una altra el respecte de l’Estat de Dret”. Ha evidenciat que si es vota és per passar “de les preferències individuals” a un sistema “de preferències col·lectiu” que es reflecteix en unes normes “que cal respectar”.
LA INDEPENDÈNCIA SERIA UN SUÏCIDI ECONÒMIC I DE CONVIVÈNCIA
Però ha indicat que l’única raó no és la legalitat: “A Catalunya li ha anat i li anirà tot molt millor amb la resta d’Espanya, no només des del punt de vista econòmic i financer, també polític i social, i això és el que cal subratllar, la independència seria un suïcidi des del punt de vista econòmic, financer, però també des del punt de vista de la convivència dels catalans”.
De Guindos ha opinat que cal intentar transmetre al conjunt de la societat el missatge que no es pot entendre Espanya sense Catalunya ni Catalunya sense Espanya. “A Catalunya li anirà molt millor si seguim com estem que en una situació alternativa, no veig a Catalunya fora de la Unió Europea”.
NO SERÀ UN REFERÈNDUM LEGAL
El ministre d’Economia ha emfatitzat que el referèndum del proper 1 d’octubre a Catalunya “no serà legal”, ja que “tindrà totes les manques des del punt de vista de les garanties” que han de tenir aquest tipus de convocatòries. “No serà un referèndum normal, si per ventura serà una pantomima”.
“Hi ha gent que diu que la democràcia és votar i sí, és una part importantíssima, però després aquests vots es van a uns representants que aproven unes normes i si algú les violenta és gairebé tan greu com evitar instrumentalitzar unes eleccions”.
IMPEDIR EL REFERÈNDUM
Luis de Guindos ha concretat que per impedir el referèndum els que estan actuant són els jutges i els fiscals aplicant la llei, “com ha de ser en un Estat de Dret”, mentre que el paper del Govern central ha estat recórrer les lleis de desconnexió o de referèndum al Tribunal Constitucional.
“De vegades fa l’efecte que volen equiparar que totes les decisions les està prenent el Govern central, però de moltes decisions m’assabento per la premsa, perquè prenen les decisions els jutges i els fiscals i basades en l’Estat de Dret i el compliment de la llei.
Sobre si el Govern espanyol se sent recolzat pels agents socials abans de res ha incidit que “per descomptat”. Ha aprofitat per mostrar el seu respecte per les manifestacions “sempre que siguin pacífiques”, però ha recordat que a Catalunya “hi ha moltíssima gent que no es manifesta”.
En opinió del ministre, quan no es té “la raó legal” hi ha “determinats agents que intenten generar una sèrie d’èpica”, però creu que al final la racionalitat i la legalitat “s’acaba imposant”. Ha incidit que per a una societat moderna el respecte de la legalitat és un factor “de tranquil·litat i de convivència”.
Finalment, s’ha referit a l’homilia del bisbe de Barcelona, Juan José Omella, a la festa de la Mercè, que ha considerat “molt raonable, parlant de convivència”.
“Aquí hi ha un tema de tarannà i estic convençut que a Catalunya hi ha molta gent que és molt més tolerant del que de vegades veiem en imatges públiques”, ha conclòs.