02.10.2017 - 17:19
MADRID, 2 (EUROPA PRESS)
El ministre d’Afers exteriors i de Cooperació, Alfonso Dastis, ha defensat l’actuació de la policia i la guàrdia civil en el referèndum secessionista a Catalunya en diverses entrevistes a televisions internacionals, enmig d’una cobertura internacional crítica amb la intervenció de les forces de seguretat.
Dastis va dir diumenge a la britànica Sky News que els policies no van actuar per ordre del Govern espanyol, sinó de jutjats de Catalunya, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i del Tribunal Constitucional.
A més, va recalcar que si els policies van anar a impedir una votació va ser perquè aquesta “no havia de celebrar-se”. “Ha estat només per la insistència del Govern de Catalunya a ignorar la llei i a actuar contra les lleis que garanteixen la democràcia que estiguin passant aquestes coses”, va afirmar.
També a l’ARD alemanya va defensar que l’actuació de la Policia va ser apropiada i proporcionada” i va lamentar que hagués d’usar-se la força, però va afegir que no creu que fos un ús “excessiu” ni que fos “voluntari”, sinó que els efectius havien de respondre les provocacions i agressions.
El ministre, que va concedir també entrevistes a altres mitjans, no va valorar si les imatges de l’actuació policial poden acabar per donar més suport a l’independentisme, i ha apuntat que això es veurà quan sigui oportú, quan es voti a Catalunya en unes eleccions autonòmiques o d’àmbit nacional.
Dastis va atribuir el silenci de les institucions europees –que no s’han pronunciat fins a aquest dilluns– al fet que volien esperar a tenir informacions “indiscutibles” i no solament el que “fan circular a les xarxes socials els probables partidaris de l’anomenat referèndum”.
Interpel·lat per un periodista que es trobava sobre el terreny, ha subratllat que, al costat de les escenes que van presenciar els testimonis directes, ell també va veure a les xarxes “fotos falses de 2012”.
L’entrevista es va fer abans que es difonguessin els resultats i Dastis va deixar clar que era d’esperar un resultat aclaparantment a favor de la independència, tenint en compte com s’ha gestionat la seva organització. “Vegem si són els vots que ja estaven en les urnes quan s’han posat”, va afegir.
A més, va posar l’accent que no va ser “un referèndum real” i en què ara cal estudiar una solució “amb els altres partits” en els “propers dies o setmanes”.
“NO ÉS DIFÍCIL D’ENTENDRE, NO?
El ministre també va tractar d’explicar que, segons la Constitució espanyola, el futur dels espanyols “ha de decidir-ho tot el poble espanyol, una part no pot decidir pel tot”. “Catalunya és part d’Espanya i això està a la Constitució”, va recalcar, afegint que la situació és similar en altres constitucions com la francesa o l’alemanya. “Crec que que no és difícil d’entendre, veritat?”, va reblar.
Finalment, no es va pronunciar en concret sobre la possibilitat que el Parlament català declari unilateralment la independència ni sobre l’advertiment del president català, Carles Puigdemont, que Espanya haurà de respondre davant tribunals internacionals per l’actuació policial. “Esperarem i veurem”, es va limitar a dir.