04.10.2017 - 10:55
Insta el Govern de Rajoy a buidar la incertesa i aclarir quines mesures pensa aplicar a Catalunya
SEVILLA, 4 (EUROPA PRESS)
L’expresident del PSOE i de la Junta d’Andalusia Manuel Chaves ha manifestat que només albira “una porta oberta” davant la situació que s’està vivint a Catalunya com a conseqüència de l’1-O, la celebració d’eleccions en aquesta comunitat, alhora que ha advocat per la “unitat i coherència dels partits polítics constitucionalistes” i pel “diàleg i negociació política per trobar una sortida”.
En una article que aquest dimecres publiquen diaris del Grup Joly, Chaves indica que l’aspiració a la independència “és un sentiment compartit per molts catalans, però aquest sentiment no pot anar contra la raó democràtica de les normes de convivència que ens hem donat espanyols i catalans”.
“La independència només pot convertir-se en raó democràtica quan s’acata la Constitució i el procediment establert per a la seva reforma”, ha assenyalat.
Ha afegit que l'”Espanya ens roba” va exercir un paper crucial per “atiar el sentiment independentista de molts catalans” i ha volgut recordar que pocs pobles en un estat democràtic han aconseguit el nivell d’autogovern i les competències reconegudes a Catalunya.
SIMULACRE DE REFERÈNDUM SENSE LEGALITAT
Per a Manuel Chaves, l’1 d’octubre, el sentiment independentista “va xocar contra la raó democràtica” i no va haver-hi “referèndum legal ni il·legal, sinó només un simulacre que no atorga legitimitat democràtica a una declaració unilateral d’independència”.
No obstant això, considera que no convé posar-se de perfil davant la gravetat del que va passar aquell dia, sobretot, perquè el sentiment independentista va tenir un eficaç recorregut mediàtic.
Segons l’expresident de la Junta, el Govern central “ha de prendre nota del que ha passat i assumir la responsabilitat d’un relat coherent i compartit pels ciutadans que elimini incerteses en l’estratègia a seguir davant la declaració unilateral d’independència, ja sigui l’aplicació de l’article 155 de la Constitució o de la Llei de Seguretat Nacional o qualsevol altra mesura que entengui necessària”.
“Davant la gravetat de la crisi, la raó d’Estat més important és la defensa de la raó democràtica davant el risc de secessió d’una part d’Espanya”, segons Chaves, per a qui aquesta raó d’estat “exigeix unitat i coherència dels partits polítics constitucionalistes, però també diàleg i negociació política per trobar una sortida”.
“Només albiro una porta oberta: la celebració d’eleccions catalanes, amb el risc que es repeteixi l’actual relació de forces”, ha expressat Chaves, per a qui cap també la possibilitat que davant la impossibilitat de la independència, un nou govern català “busqui una solució pactada en el marc d’una reforma constitucional votada per tots els espanyols”, és a dir, “conciliar el sentiment amb la raó democràtica”.