09.10.2017 - 19:48
És el tercer valor d’Ibex 35 que més ha pujat en el que va de 2017
MADRID, 9 (EUROPA PRESS)
CaixaBank s’ha revaloritzat un 1,47% en la sessió d’aquest dilluns en Borsa, fins a aconseguir els 4,14 euros per acció, la qual cosa situa la cotització de l’entitat en nivells propers als previs a la celebració del referèndum del passat 1 d’octubre.
La celebració de la consulta va generar un clima de tensió política i econòmica que va portar a les accions del banc a perdre el suport dels 4 euros per títol per primera vegada des d’abril, després d’acumular una caiguda del 7,78% en amb prou feines tres jornades borsàries.
No obstant això, els inversors van renovar la seva confiança en CaixaBank des que es va començar a intuir que l’entitat que presideix Jordi Gual traslladaria la seva seu social anés de Catalunya, un moviment fet efectiu el dissabte gràcies a un decret llei aprovat pel Govern el divendres que agilitava el canvi del domicili social de les empreses.
Des del dijous, dia en què Sabadell va aprovar el seu trasllat a Alacant, Caixabank acumula una pujada en Borsa del 5,89%, mentre que des de començaments d’any la revaloració s’estén al 30%, tan sol per darrere de Cellnex (+38,6%) i IAG (+33,24%).
A més, altres actors de referència del panorama financer, com l’agència Moody’s, han valorat de forma “positiva” la decisió de CaixaBank de traslladar la seva seu a València, així com la de Banc Sabadell a Alacant.
“Els trasllats són positius per al crèdit de CaixaBank i Banc Sabadell perquè garanteixen que els seus clients i creditors continuaran sota el marc legal d’Espanya i de la Unió Europea (UE) si Catalunya s’independitzés”, va assenyalar Moody’s, subratllant que aquesta major certitud legal hauria de contribuir a restaurar la confiança d’inversors i dipositants.
La qualificadora de riscos també va destacar que el trasllat dels bancs fora de Catalunya garanteix que CaixaBank i Banc Sabadell “seguiran sent bancs de la zona euro” i que els dipositants d’aquestes entitats romandran sota la garantia de dipòsits d’Espanya, així com que tots dos bancs “conservaran el seu accés a les línies de finançament del BCE”.
En aquest sentit, segons van informar el divendres fonts del Govern, els bancs de Catalunya compten amb fins el 80.000 milions d’euros disponibles de ser utilitzats com a col·lateral en les operacions de liquiditat del BCE.
Aquests 80.000 milions són actius que les entitats catalanes disposen en balanç susceptibles de ser presentats com garantia o aval davant el BCE per accedir a la liquiditat de l’organisme monetari, en el cas que anés necessari.
Segons van explicar les fonts, els bancs no tenen per què estar fent ús d’aquests actius, sinó que podrien utilitzar-los per obtenir liquiditat si així ho requereixen.