1-O.- Brussel·les, després de les detencions a Catalunya: “Respectem l’ordre constitucional i marc jurídic d’Espanya”

  • La Comissió Europea s'ha limitat de nou aquest dijous a expressar el seu "ple respecte" pel "ordre constitucional i marc jurídic d'Espanya", en ser preguntat per les detencions i protestes produïdes la vespra a Catalunya en relació amb l'organització del referèndum independentista del proper 1 d'octubre.

VilaWeb
Redacció
21.09.2017 - 14:23

BRUSSEL·LES, 21 (EUROPA PRESS)

La Comissió Europea s’ha limitat de nou aquest dijous a expressar el seu “ple respecte” pel “ordre constitucional i marc jurídic d’Espanya”, en ser preguntat per les detencions i protestes produïdes la vespra a Catalunya en relació amb l’organització del referèndum independentista del proper 1 d’octubre.

“Confirmo el que hem dit diverses vegades sobre aquest assumpte. No tinc gens més que afegir excepte precisar que respectem l’ordre constitucional d’Espanya, com és el cas de totes les Constitucions de nostres Estem membre”, ha declarat el portaveu cap de l’Executiu comunitari, Margaritis Schinas.

Schinas ha mantingut la mateixa línia per respondre en una roda de premsa a més d’una desena de preguntes sobre la situació a Catalunya, des de si Brussel·les veu amb preocupació les detencions de càrrecs polítics i les protestes als carrers fins a si acceptaria un paper de mediador entre el Govern de Mariano Rajoy i el de Carles Puigdemont.

“Sempre hem evitat posicionar a la Comissió en el plànol psicològic de l’optimisme, el temor o la preocupació. Ens posicionem sobre fets i els fets són els que acabo d’oferir”, ha dit el portaveu.

L’Executiu comunitari defensa que la seva posició sobre el desafiament independentista no ha variat des de 2004, quan el llavors president comunitari, Romano Prodi, va advertir que la independència d’un territori de l’Estat membre al que pertany suposaria sortir també de la Unió Europea.

Brussel·les, a més, subratlla que així ho han expressat en els últims dies tant el president de la institució, Jean-Claude Juncker, i el seu vicepresident primer i responsable d’Estat de dret, Frans Timmermans. Tots dos van recalcar la setmana passada que l’ordre constitucional espanyol és el “punt de partida” per a qualsevol debat sobre la qüestió catalana.

“Aquesta posició no és nova, ni és el resultat d’una improvisació, són posicions molt clares de la institució, expressades a tots els nivells”, ha expressat el portaveu de Juncker.

A la pregunta de si la Comissió estaria disposada a assumir un paper de mediador o apel·laria al diàleg entre les parts, Schinas ha tornat a assenyalar el “major respecte” per la Constitució espanyola i per l’ordre jurídic del país, “en el si del qual han de, o poden, abordar-se totes aquestes qüestions”.

“GRAN PREOCUPACIÓ” EN LA UE

De manera general, la Unió Europea es manté en un segon pla davant el desafiament independentista a Catalunya i els Estats membres opten per no fer comentaris sobre l’evolució de la crisi, perquè assumeixen que és una qüestió “interna” del Govern espanyol, encara que observin la situació amb “gran preocupació”, segons fonts europees.

“Ho prenem com un assumpte domèstic del Govern espanyol. Clar que ho veiem amb preocupació, però confiem en la democràcia”, afirmava un alt càrrec a Brussel·les en ser preguntat per això.

“Seguim tot el procés amb gran, gran preocupació, però no es pot especular sobre possibles reaccions”, afegia, sobre la possibilitat que el referèndum de l’1 d’octubre s’abordés en properes cites europees, com a reunions de ministres o la cimera a Tallin del 29 de setembre.

Els ambaixadors dels 28 es reuneixen cada setmana a Brussel·les per avançar en els projectes comuns, però la situació a Catalunya no s’ha arribat a treure en aquestes trobades formals i “no és probable” que s’inclogui en l’agenda de properes reunions a nivell tècnic, ni polític, en opinió de les fonts consultades.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor