1-O.- Brussel·les crida a respectar l’ordre constitucional a Espanya i diu que respecta la integritat territorial

  • El portaveu de l'Executiu comunitari rebutja "especular" sobre el que pot ocórrer amb el referèndum català o després

VilaWeb

Redacció

28.09.2017 - 15:05

El portaveu de l’Executiu comunitari rebutja “especular” sobre el que pot ocórrer amb el referèndum català o després

BRUSSEL·LES, 28 (EUROPA PRESS)

La Comissió Europea ha assegurat aquest dijous que respecta “plenament” la integritat territorial i la sobirania d’Espanya i ha tornat a defensar la necessitat de “respectar” l’ordenament constitucional en els Estats membres a escassos dies de la consulta sobiranista a Catalunya prevista el diumenge. A més, ha rebutjat avançar com reaccionaria davant una eventual declaració d’independència unilateral de Catalunya si guanya el sí el diumenge, “una qüestió molt especulativa”.

“Respecte a Espanya, respecto plenament la integritat territorial del Regne d’Espanya, respecto plenament la sobirania del Regne d’Espanya”, ha dit el vicepresident en roda de premsa de la Comissió Europea responsable del Mercat Digital Únic, Andrus Ansip, en ser preguntat pel tancament de webs vinculades a la consulta de el 1-O.

El portaveu del president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ja va deixar clar aquest dimarts que l’Executiu comunitari no té “gens que dir” sobre el tancament de pàgines web relacionades amb el referèndum de el 1 d’octubre a Catalunya perquè “el que ha ocorregut està en línia amb el marc legal” espanyol. “Hi ha jutges que ho han ordenat”, ha subratllat Margaritis Schinas, que va tornar a reiterar la posició comunitària de “respecte pel marc legal i l’ordre constitucional” a Espanya.

“Totes les persones que vivim aquí en la Unió Europa hem de respectar les normes de la UE. En els nostres Estats membres tota la gent ha de respectar la seva ordre constitucional”, ha subratllat aquest dijous Ansip, que ha incidit que “l’Estat de Dret és un d’aquests principis bàsics en els quals es fonamenta la nostra democràcia”.

Això sí, l’Executiu comunitari no ha volgut avançar com reaccionarà si Catalunya declara la independència unilateral en un termini de 48 hores si guanya el ‘sí’ en la consulta del diumenge i si acceptaria facilitar un diàleg entre el Govern de Mariano Rajoy i la Generalitat per trobar una solució com ha reclamat l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, en una tribuna aquest dimecres en ‘The Guardian’ o si ho demanessin el Govern central i la Generalitat, al·legant que es tracta de qüestions especulatives.

“La nostra posició sobre el referèndum a Catalunya és extremadament clar i no tinc gens que afegir”, ha assegurat en roda de premsa posterior el portaveu de l’Executiu comunitari, Alexander Winterstein, insistint en el “respecte a l’ordre constitucional intern” a Espanya.

“No aniré més enllà i per descomptat no especularé sobre què ocorrerà 48, 36 o 72 hores després”, ha reblat, després de ratllar de “una qüestió molt especulativa” la possibilitat d’una declaració d’independència unilateral de Catalunya. “Caldrà veure”, ha incidit.

“Ara com ara això és una crisi nacional. Només podem esperar que es resolgui d’una manera o una altra, però el que ocorre evidentment no és molt positiu”, ha explicat una font europea, que ha deixat clar que si hi ha una reacció comunitària és “inconcebible” no consultar-ho abans amb el Govern central, especialment “si hi ha violència o morts”.

Respecte a la possibilitat d’intervenir un diàleg entre el Govern central i Catalunya, si ho demanen ambdues parts o expressament el Govern de Mariano Rajoy, el portaveu comunitari ha rebutjat entrar en “anàlisis especulatives”.

“NO CABEN COMPARACIONS ENTRE EL KURDISTAN I CATALUNYA”

“Quan dues parts, per exemple dos Estats membres s’han apropat a nosaltres, al president, per demanar la seva ajuda per trobar una solució a una disputa jurídica que tenien, el president ha pres cartes i ha entaulat discussions per a un resultat”, ha agregat. “No som l’àrbitre legal. Però si les dues parts ho demanen és una altra cosa”, ha agregat una font europea.

En tot cas, l’Executiu comunitari ha tornat a deixar clar que no caben comparacions possibles entre el Kurdistan iraquià, que dilluns passat va votar a favor de la seva independència unilateral, i Catalunya. “No hi ha cap comparació possible entre aquestes dues situacions”, ha resolt el portaveu, en ser preguntat per que la UE ha ofert ajuda per a un diàleg entre Bagdad i Kirkuk després del referèndum del dilluns i no en el cas de Catalunya.

RESPONDRAN LA CARTA DEL GOVERN CATALÀ

El vicepresident comunitari ha confirmat a més que respondran la carta que ha rebut del secretari de Telecomunicacions, Ciberseguridad i Societat Digital de la Generalitat, Jordi Puigneró, per “denunciar els abusos i la censura de l’Estat en matèria d’accés a Internet”, una vegada l’hagin avaluat. “Respecte a les webs, vam rebre una carta, l’avaluarem i respondrem”, ha explicat Ansip.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor