09.10.2017 - 14:42
BARCELONA, 9 (EUROPA PRESS)
L’AMI i l’ACM s’han querellat contra el fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, per “acoquinar” els 714 alcaldes catalans que van signar un decret en suport al referèndum en citar-los com a investigats.
En la querella, recollida per Europa Press, afirmen que les instruccions de Fiscalia “tan sols tenien la voluntat d’atemorir i acoquinar tant els 714 alcaldes que van signar el decret del referèndum com el poble català”, i que s’ha investigat els edils sense cap necessitat i sense justificació legal.
La querella es va presentar aquest divendres davant el Tribunal Suprem per la possible comissió d’un delicte continuat d’usurpació d’atribucions, delictes continuats de coaccions i amenaces i un delicte continuat de prevaricació.
Argumenten que “és palmari que l’única finalitat amb la qual es van dictar les diferents resolucions –des de les fiscalies provincials– va ser fer efectiva la voluntat del Fiscal General de l’Estat estretament lligada amb la del Govern central”.
Consideren que la competència per acordar diligències d’investigació o mesures cautelars és competència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que ja havia admès a tràmit una querella contra el Govern per convocar el referèndum.
Per això, creuen que el fiscal general va ordenar diligències sense tenir “la menor competència sobre aquest tema”, ja que l’article 773.2 de la Llei d’enjudiciament criminal preveu el monopoli de la investigació judicial en favor del jutge competent.
Així, l’actuació del fiscal “va comportar retallar els drets de tots i cadascun dels alcaldes” que es van veure citats a declarar sota prevenció de ser detinguts si no compareixien voluntàriament.
“LEGALITAT IL·LEGAL”
Argumenten que Maza, després de tenir ple coneixement de l’existència d’un procediment judicial sobre els mateixos fets, no va cessar en la instrucció tal com li exigia l’article 773.2 sinó tot el contrari, “emparant-se en una legalitat il·legal”.
“El resultat de la resolució que entén aquesta acusació com aprevaricadora comporta la criminalització de tot un seguit de conductesrespecte d’uns subjectes pels quals, ara com ara, ni tan sols han estat investigats ni citats a declarar pel TSJC”, asseguren.
“Tots ells han patit en les seves carns un resultat manifestament injust, en la conseqüència dels perjudicis que derivats d’aquestes instruccions els han ocasionat angoixa, nerviosisme i una situació de desassossec absolutament innecessària i improcedent, sense tenir en compte el dany a la reputació ocasionat”, critiquen.