25.09.2017 - 18:38
Rep la Medalla d’Honor del CVC
VALÈNCIA, 25 (EUROPA PRESS)
La catedràtica d’Ètica i Filosofia Política de la Universitat de València (UV), membre de la Real Academia de Ciencias Morales y Políticas i directora de la Fundació Étnor, Adela Cortina, ha manifestat este dilluns que “cal desconvocar el referèndum i després cal parlar tranquil·lament per a construir junts un món global”.
Així s’ha pronunciat en declaracions als mitjans de comunicació, abans de rebre la Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura (CVC), en ser preguntada per la situació de Catalunya. A l’acte han assistit el rector de la UV, Esteban Morcillo, i el Conseller d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà.
El secretari del CVC, Jesús Huguet, ha llegit l’acta de concessió de la medalla i la consellera Ana Noguera s’ha encarregat de la laudatio amb un càlid repàs per la seua personalitat i l’obra de la catedràtica, autora de moltes publicacions i guanyadora del Premi Nacional d’Assaig 2014 per l’obra ‘¿Para qué sirve realmente la ètica?. L’any 2012 va ser nomenada Filla Predilecta de la Ciutat de València.
Per a Adela Cortina, “en este moment són fonamentals els valors ètics i cívics, que són els valors d’un Estat de Dret”. Així ha defès que “en este moment la qüestió és complir les lleis perquè és el que mana l’Estat de Dret, i una vegada fet açò, començar processos de diàleg, de parlar, de relació”.
En este sentit, ha apuntat que “el que no pot ser és que no hi haja cap relació entre els possibles interlocutors” i ha recordat que “parlant es pot arribar a moltes coses” però ha volgut deixar clar que “el que cal fer és complir l’Estat de Dret perquè si no el ciutadà del carrer pensa que per què ha de complir les lleis si uns altres no les compleixen”. “Crec que que és moment de complir lleis i de parlar”, ha sentenciat.
“UNITATS FORTES” ENFRONT DE LA POBRESA I L’EXCLUSIÓ
Així mateix, ha confessat que li pareix “dolorosíssim” que es produïsca una “fractura” en la societat catalana i en el conjunt d’Espanya. “Em sap greu que es produïsca eixa fractura entre diferents llocs entre els quals podria haver-hi un enorme enteniment, i més en temps de globalització, en els quals cal intentar fer unitats fortes perquè el repte que tenim és el d’acabar amb els exclosos, amb la pobresa, amb la misèria, amb el que ens està passant amb el medi ambient i per això es necessita aglutinar les forces de tots”.
“Estes fractures no ajuden a enfrontar estos problemes que són problemes de tots, globals”, ha argumentat la catedràtica, qui ha lamentat que açò impedeix que “no estiguem ara abordant temes com que hi ha un nivell de pobresa enrome, un nivell de desigualtat enorme, que hi ha gents que estan quedant excloses” i ha advertit que “hauríem d’estar tots posant el nostre esforç en això i ho estem posant en altres coses que podrien articular-se molt millor perfectament”.
En la seua opinió, “clar que es poden respectar les diferents cultures, les diferents llengües i sensibilitats però fractures no”, ha postil·lat.
Així, ha apostat per “donar raons per a l’esperança, per construir i ser constructius”, i ha defès que “ara mateix, el referèndum cal desconvocar-ho i després el que cal fer és parlar tranquil·lament per a construir junts un món que és global”. “No pot ser que estiguem deixant la gent en la misèria i estiguem res més amb una sèrie de temes que parlant seriosament tenen solució”, ha censurat.
Al seu parer, “pot haver-hi solucions” en la situació de Catalunya, “el problema és que ací s’han jugat molt les emocions”, ha apuntat, però “les emocions han d’anar lligades a les raons i als arguments” i cal “conrear-les”, ha advertit.
D’esta manera, ha advocat per “un projecte comú a tots” com és “construir una societat cosmopolita en la qual tots els éssers humans se senten ciutadans”. Això a mi m’emociona moltíssim –ha admès–, aconseguir de veres una humanitat en la qual no hi haja pobresa, no hi haja misèria, que no hi haja desigualtat em pareix molt millor, molt superior i m’emociona moltíssim més que qualsevol altra construcció més localista”.
“POTENT CAPITAL ÈTIC”
Durant el seu discurs d’agraïment en el CVC, Adela Cortina, ha defès la necessitat de “crear un potent capital ètic” i ha destacat que “els valors ètics i cívics són part del patrimoni cultural” dels valencians. “Açò és indispensable en el nostre patrimoni cultural, ens va a permetre construir el nostre món junts”, ha ressaltat.
En este sentit, ha advocat per crear “estats de justícia” que protegisquen els drets dels ciutadans i que entre les seues prioritats tinguen el “generar riquesa amb equitat”, per a evitar el patiment dels refugiats, per a superar l’aporofòbia, per a cuidar del medi ambient,… per a “construir una societat cosmopolita en la qual cap ésser humà quede exclòs”, ha conclòs.
Per la seua banda, el conseller Marzà ha destacat que el reconeixement a Adela Cortina és “totalment merescut” i “una manera de reconéixer el treball que ha fet durant tants anys”. Així ha assenyalat que “necessitem més dones com ella perquè en un temps en el qual es troba a faltar el debat, es troba a faltar el diàleg i la reflexió, és important tindre en compte les seues paraules per a fer societats més justes”.