21.09.2017 - 14:35
Toni Gisbert entén que el Consell està “al costat de la democràcia” i no comparteix les últimes actuacions de l’Estat
VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)
Acció Cultural del País Valencià (ACPV) ha demanat este dijous als valencians que “eleven la seua indignació” sobre la situació a Catalunya a la Unió Europea i per a açò habilitaran un enllaç en el seu web perquè “cada valencià puga fer arribar al Parlament Europeu i a les institucions i càrrecs electes la denúncia i la petició d’intervenció”.
Esta és una de les tres accions que componen la campanya de denúncia que ha engegat l’entitat davant “la successió d’atacs a la democràcia que protagonitza el Govern espanyol” amb els escorcolls i detencions del dimecres, campanya que se centrarà a intentar traslladar a Europa la preocupació sobre la situació a Catalunya.
El coordinador d’ACPV, Toni Gisbert, ha comparegut al costat de membres de la Junta Directiva davant els mitjans per a llegir el pronunciament de l’entitat davant la situació política en eixa comunitat, en el qual es detalla que també realitzaran gestions amb els eurodiputats valencians perquè “facen arribar la veu dels demòcrates a les institucions europees i demanen la seua intervenció” perquè Europa ha de “fer veure a un Govern espanyol que ha perdut els papers que la seua actuació no s’ajusta als paràmetres de les democràcies occidentals”.
El tercer eix de la campanya és traslladar esta denúncia a ELEN-Xarxa Europea per la Igualtat Lingüística, que presideix Ferran Suay (membre de la Junta Directiva d’ACPV), composta per 150 associacions de 22 estats, als quals es demanarà que insten els seus governs a demanar “la fi de l’escalada repressiva i el respecte a la veu del poble de Catalunya i les seues institucions i càrrecs electes”. Per a açò, han elaborat un vídeo amb una breu declaració en anglés del president de l’entitat, Joan Francesc Mira.
En el video, Mira denuncia que el Govern ha contravingut drets fonamentals amb la seua actuació a Catalunya, una cosa que acosta –al seu juí– la independència, i assenyala que amb este comportament l’Estat està “perdent la legitimitat” per governar en eixa autonomia. Lamenta, així mateix, “l’autoritarisme” i la falta de respecte” a les institucions triades pels catalans i recolza el referèndum.
Toni Gisbert ha remarcat que els fets d’esta setmana són “d’una gravetat extraordinària”, com reflecteix el pronunciament d’Acció Cultural, que culpa el Govern d’haver fet “créixer un sentiment de maltractament i indignació” entre els ciutadans de Catalunya i critica les mesures judicials preses per l’Executiu central en defensa de la Constitució davant les lleis aprovades pel Parlament per a convocar el referèndum i preparar la possible desconnexió.
Al seu juí, l’actuació d’este dimecres ha suposat traspassar “una línia roja” aplicant, a la seua entendre, l’article 155 de la Constitució per a “intervindre l’autonomia a Catalunya amb una exhibició de força arbitrària, injustificada i desproporcionada”.
Per a ACPV, “l’amenaça” no solament afecta Catalunya, sinó també “el País Valencià” i el conjunt del territori espanyol, perquè “no és possible dialogar amb el Govern” sobre finançament o autogovern en este context, ha dit Gisbert.
RECLAMA POSICIONAMENTS PER LA DEMOCRÀCIA
Preguntat sobre la posició del Consell sobre esta qüestió, ha indicat que en la concentració davant Delegació del Govern va haver-hi representants polítics, de partits i també institucionals i les declaracions de dirigents com la vicepresidenta, Mónica Oltra, de “màxima preocupació i condemna” els fan entendre que està “al costat de la democràcia i no comparteix el que està passant”.
Al seu juí, “el normal és que tots els representants polítics, sindicals o d’associacions es pronunciaren per la democràcia” quan un Govern “s’està equivocant”.
Sobre la possibilitat que convoquen manifestacions, ha assenyalat que de moment engeguen esta campanya dirigida a traslladar el problema a Europa, encara que no descarten sumar-se a mobilitzacions que puguen convocar-se en el futur.
“Acció Cultural creu en la força de la democràcia i quan milions de ciutadans denuncien durant anys un profund sentiment de discriminació, negar-se a escoltar-los no és una solució democràtica i res més aconsegueix retardar el que serà inevitable: que la veu de la ciutadania acabe convertint-se en una força de canvi imparable”, conclou el manifest de l’entitat, que també expressa la seua solidaritat amb Òmnium Cultural per ser “objecte d’amenaces i agressions com el segrest de la seua revista”.