1-0.- Eurodiputats espanyols demanen a la UE facilitar el diàleg a Catalunya encara que els ‘populars’ rebutgen mediació

  • Eurodiputats espanyols de diferent signe han aprofitat aquest dimecres un debat sobre la propera cimera europea per reclamar a la Unió Europea que faciliti el diàleg entre el Govern espanyol i la Generalitat per cercar una solució a la crisi política a Catalunya, una trucada de la qual s'ha desmarcat el Partit Popular (PP) en considerar que Espanya no necessita "tuteles" ni "mediadors".

VilaWeb
04.10.2017 - 17:40

BRUSSEL·LES, 4 (EUROPA PRESS)

Eurodiputats espanyols de diferent signe han aprofitat aquest dimecres un debat sobre la propera cimera europea per reclamar a la Unió Europea que faciliti el diàleg entre el Govern espanyol i la Generalitat per cercar una solució a la crisi política a Catalunya, una trucada de la qual s’ha desmarcat el Partit Popular (PP) en considerar que Espanya no necessita “tuteles” ni “mediadors”.

“No necessitem tuteles i tampoc necessitem mediadors amb polítics insurrectes. Dialogarem, sí, sota el comandament de la Constitució”, ha advertit el líder del PP a l’Eurocambra, Esteban González Pons, que ha concedit que les imatges del diumenge “fan mal”, però ha alertat del risc que Catalunya declari la independència de manera “unilateral, il·legal i per la força”.

“Si avui vostès deixen que Espanya es trenqui per Catalunya, una fila de fitxes de dòmino li seguirà per tot el continent. En lloc d’una Europa de 27 tindrem una ‘no Europa’ de mini estats”, ha conclòs, després de referir-se al discurs del Rei per subratllar que el Govern espanyol no “deixarà sols els catalans”.

El discurs pronunciat la nit del dimarts pel rei Felip VI ha estat motiu de polèmica durant el debat, després que l’eurodiputada portaveu d’IU a l’Eurocambra, Marina Albiol, critiqués una monarquia “més rància i perillosa que mai” i afirmés que “ningú ha triat aquest senyor”, en al·lusió al monarca. Aquesta intervenció ha provocat la reacció del ‘popular’ Carlos Iturgaiz, que ha cridat en dues ocasions “Visca el Rei!”.

El socialista Javi López (PSC), per la seva banda, ha dit que li “van horroritzar” les imatges de la jornada de l’1 d’octubre que van mostrar l'”ús desproporcionat de la força contra protestants pacífics”, però ha recalcat la necessitat d'”apel·lar al respecte de l’Estat de dret” des de les institucions de la UE.

Així, López ha advocat per “rebutjar qualsevol via unilateral” perquè pot portar la “institucionalitat catalana al desastre” i ha demanat a l’Eurocambra que insti el diàleg” per cercar solucions “polítiques” com a “única sortida possible” per donar amb un consens que “reconegui i garanteixi” els “sentiments i identitats” de tots.

CRÍTIQUES Al GOVERN D’ERC I ICV

Entretant, l’eurodiputat d’ERC Jordi Solé ha arremès contra el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, de qui ha dit que s’ha convertit en un problema” i una “vergonya” per a Europa, al mateix temps que ha titllat d'”irresponsable” l’operatiu policial desplegat per impedir la celebració del referèndum.

Solé, que ha tancat la seva intervenció en català clamant “Visca Catalunya lliure”, ha demanat al primer vicepresident de la Comissió Europea i responsable de l’Estat de dret, Frans Timmermans, que aclareixi si Brussel·les està disposada a exercir una “mediació” per a una solució “democràtica i pacífica”.

També l’ha instat a fer el pas per invocar l’article 7 dels Tractats contra Espanya, un mecanisme previst per la Unió Europea per actuar davant riscos greus per a l’Estat de dret en els Estats membre.

Per la seva banda, l’eurodiputat d’ICV, Ernest Urtasun, ha demanat una condemna de la Unió Europea als “actes de violència” del diumenge i ha avisat la Comissió Europea que si no intervé per facilitar el diàleg anirà a una situació “molt preocupant”.

“Intervinguin, facilitin el diàleg. Responguin al que els catalans demanen aquests dies”, ha etzibat, després de recalcar que consideraria “un error” que la Generalitat declarés de manera unilateral la independència de Catalunya.

COP D’ESTAT, SEGONS CS

Per part de Ciutadans, Javier Nart, ha advertit que “violar la Constitució és violar la democràcia, els valors de la Unió Europea” i l’article 4 del Tractat europeu, que determina el respecte a l’ordre constitucional i a la integritat territorial.

Nart ha titllat de “cop d’estat” d’una “majoria parlamentària, però minoria en vots” el que està secceint a Catalunya, al mateix temps que ha alertat que és una “caixa de pandora” que també suposa un “atac” contra la Unió Europea.

L’eurodiputat de Podem, Miguel Urbán, ha defensat “l’anhel de Catalunya per decidir el seu futur en llibertat i sense cadenats” i ha denunciat “la violència policial i la vulneració de drets fonamentals a la Unió Europea” diumenge passat perquè “els catalans no poguessin votar”.

L’eurodiputada del PNB, Izaskun Bilbao, per la seva banda, ha recordat que el Lehendakari, Iñigo Urkullu, va escriure al president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, perquè “incorporin a l’agenda” el “problema” català i “animin” a una solució a través del diàleg. “Perquè l’estabilitat d’un Estat membre està en joc i en conseqüència la de la pròpia Unió”, ha al·legat.

“Estem molt preocupats perquè el silenci, el bloqueig o la violència no són solucions per abordar un problema que únicament pot afrontar-se recorrent a la política. Parlem de drets fonamentals”, ha reblat Bilbao.

L’eurodiputat d’EH Bildu, Josu Juaristi, ha reclamat a les institucions europees el fet que no s’amaguin “darrere de la llei”, perquè el desafiament independentista és ja un assumpte “europeu” i un problema polític que el Govern espanyol no vol afrontar.

“No cometin el mateix error i actuïn”, ha demanat, per després avisar que al País Basc “aviat” recorreran “el mateix camí”.

L’eurodiputada d’UPyD Maite Pagazaurtundúa ha criticat Juaristi per voler donar “lliçons de democràcia a algú quan el seu partit encara no ha condemnat la violència política que van comandar al País Basc” a través d’ETA.

El vicepresident comunitari Frans Timmermans, que tornarà a intervenir al debat sobre Catalunya de la tarda, en el qual no està previst que intervingui cap eurodiputat espanyol, ha dit haver escoltat “molt atentament” les intervencions, però no ha volgut oferir una rèplica per ser un debat dedicat a un altre assumpte.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor