08.03.2005 - 00:04
Dissabte vinent, 12 de març, aquest municipi de lombria del Benicadell viurà intensament la inauguració de la ruta-itinerari de caràcter turístico-cultural anomenada Otos, el poble dels rellotges de sol. A les 11:30 h, en la plaça del Llaurador, tindrà lloc lacte institucional que comptarà amb la presència dels artistes de reconeixement internacional que han dissenyat les obres, així com de moltes altres personalitats convidades i dun quantiós públic assistent.
El projecte ha estat ideat i coordinat pel gnonomista otosí Joan Olivares i pel pintor albaidí Rafael Amorós. LAjuntament dOtos va acceptar la proposta i ràpidament es posà a treballar per executar-la gràcies al finançament econòmic del PRODER-2 Vall dAlbaida, a més els artistes han renunciat a una part dels honoraris i Andreu Alfaro ha donat una escultura monumental dacer inoxidable.
En el centre històric de la població shan instal·lat dues escultures i 6 rellotges-murals sobre les façanes de vivendes, els quals suneixen als ja preexistents. Tots presenten un caràcter artístic innovador i funcional alhora que permet situar-nos en el temps mentre assistim a una exposició museística oberta al carrer. Com assenyala Olivares el projecte pretén despertar linterés de les institucions i els particulars en la conservació dels rellotges solars alhora que crear una xarxa ditineraris gnomònics a la Vall dAlbaida, que tinguen el seu punt de partida i el seu referent principal en lextraordinària col·lecció de què disposa el poble dOtos. A banda de linterés purament cultural i antropològic, el projecte presenta el valor afegit de loriginalitat, ja que en tot el País Valencià, i segurament en tot lestat, no sen coneix un altre com aquest, amb la qual cosa situaríem el poble i la comarca com un dels referents culturals i turístics més singulars de tot lestat i, possiblement, de tota Europa.
Els rellotges són obra dAndreu Alfaro (La norma no és un dogma), fet dacer inoxidable i situat a la redona cemtral de la plaça del Llaurador; Rafael Amorós i Joan Olivares (Venim del nord, venim del sud), fet de ceràmica esmaaltada, que es pot contemplar al pati central del Palau; Rafael Armenol (Rellotge dels pimentons), de pedra, ubicat al número 18 de la plaça del Llaurador; Arcadi Blasco (Rellotge de fang), de gres refractari cuit a 1.300 graus, situat al número 7 de la plaça del Llaurador; Manuel Boix
(Polifem), fet en marbre, posat al número 6 del carrer del Santíssim Crist; Artur Heras (Meló-Soleil), de ferro i acer, que es pot vore al número 1 del carrer de St. Josep; Elisa Martí (Unió, dedicat al Gatet), fet de gres, vernissos i òxids, ubicat al número 12 de la plaça del Llaurador; i Antoni Miró (Bici-rellotge), dacer corten, situat enfront de lesglésia.
———-
+ Webs relacionades dins Nosaltres.Com: Gnomònica