El grup Dusminguet es dissol després de quasi 10 anys sobre els escenaris

  • Els tres components del grup garriguenc continuaran la seva carrera en solitari

VilaWeb
Redacció
21.01.2004 - 00:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de publicar tres discos (‘Vafalungo’, ‘Postrof’ i ‘Go’) i participar en moltíssims més, fer més d’un miler d’actuacions a Catalunya, l’estat espanyol i tota Europa a més de Mèxic, el grup Dusminguet es dissol. Joan Garriga (acordió i veu), Daniel Portavella (guitarra) i Martí Vilardebò (bateria) han decidit seguir les seves carreres com a músics per separat, posant fi a un grup que va iniciar el seu camí l’abril de 1994, just aviat faria 10 anys. La decisió de plegar es deu a la necessitat dels músics de fer un canvi de rumb en la seva carrera musical, segons han confirmat ells mateixos. Per aquest motiu no es descarta que algun dia es puguin tornar a ajuntar.

‘Per via 1 andana 3ª tren amb destinació Postrof. Té parada on li dona la gana. Dusminguet se’n va i no sap quan tornarà ni si tornarà…’ Aquest missatge ambigu va ser enviat pel mànager, Jordi Musquera, al llibre de visites del grup i per correu electrònic a la resta de músics de la formació i als amics, dijous al migdia, després d’una reunió en què els tres fundadors de Dusminguet van decidir disoldre la formació. La decisió la van pendre després d’un període de descans motivat per una llarga i àmplia gira per Europa per presentar el seu tercer disc, ‘Go’. El darrer concert el van fer a Balaguer, l’1 de novembre.

Dusminguet va començar a ser conegut arran de la publicació del primer disc, ‘Vafalungo’ (1998), en què van sorprendre amb un estil propi, -que van anomenar ‘world pagès music’ i ‘patxanga jonda’-, basat en una peculiar manera de recollir la música més ballable de tradicions musicals d’arreu del món, com ara la rumba, la cúmbia, el reggae i el folklore gitano, marroquí i català. El Midem de Canes, en el qual van participar el gener de 1999, els va donar a conèixer a Europa, sobretot a França. Aquell mateix any van rebre el Premi Altaveu al grup amb més projecció fora de Catalunya. Amb ‘Postrof’ (2000), disc enregistrat al Marroc, van arribar fins al gran públic i van continuar donant centenars de concerts fins que a la presentació a Guadalajara (Mèxic), l’abril del 2002, van perdre el seu baixista, Carlos Rivolta, que va morir electrocutat dalt de l’escenari. El van homenatjar amb un festival de 12 hores i es van tancar a gravar el tercer disc, ‘Go’ (2003), considerat pels crítics el de la consagració. El disc, presentat ara fa un any, va entrar en la llista Afive entre els més venuts de l’Estat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem