24.02.2003 - 06:00
A Vilassar de Mar hi ha moltes retolacions de carrers, sobretot al nucli històric, que estan escrites en castellà. Són unes plaques que daten de mitjan de l’època franquista i tenen un valor històric. Aquestes plaques estan fetes amb ceràmica de color blanc i cada una té un dibuix diferent, relacionat amb el nom del carrer. Les podem trobar a l’avinguda Montevideo, al carrer Sant Joan, al carrer Santa Isabel i al carrer Sant Ignasi, més popularment conegut com el «dels balcons». ERC de Vilassar de Mar va explicar que aquestes plaques formen part del vestigi franquista del poble i que s’ha de normalitzar la situació del català dels carrers de Vilassar de Mar. El regidor de Cultura de l’Ajuntament, Josep Labarta (PSC), va assegurar que «tots els carrers de Vilassar de Mar tenen els noms escrits en català», ja que alguns carrers del municipi tenen dues plaques, les antigues, que són en llengua castellana, i les més modernes, que s’hi assemblen molt però que estan escrites en català.
CiU també rebutja la proposta i el seu portaveu, Joaquim Ferrer, va explicar: «Considerem que aquestes plaques són històriques i seria molt complicat treure-les una per una sense que es trenquin.» Aquest va ser un dels motius pels quals els grups municipals van votar en contra. Les plaques estan enganxades a les façanes de les cases i suposa una dificultat tècnica retirar-les, tant per les cases, que en resultarien afectades, com per les plaques. El regidor del PP, Jordi Niubó, a l’oposició, va explicar que trobava bé l’opció de retirar-les però la dificultat de treure-les amb garanties va fer que finalment votés en contra.
Divisió al carrer
Els vilassarencs no es posen d’acord sobre la retirada de les plaques. Alguns van mostrar ahir la seva opinió. És el cas d’un veí del carrer Sant Ignasi, Josep Beules: «A mi, m’agradaria que les traiessin, perquè és una època passada, però que les guardin en un museu». Dues veïnes de l’avinguda Montevideo es van mostrar
en desacord de retirar-les. (font: El Punt)