03.03.2002 - 00:01
És una clàssica recepta, traduïda pel prestigiós botànic Pius Font i Quer a partir de fòrmules vuitcentistes, i que l’Herbolari de Sau, en Santi Jàvega, ha millorat. S’agafa una nou tendra i es deixa assecar a l’aire durant unes hores; s’aixafa i es posa en una ampolla de vidre amb l’aiguardent (ha de ser fort, més de 90 graus), 4 clavells, 1 canó de canyella de dos dits de llarg, 1/8 part de nou moscada i un xic de fulles de menta. Es tapa bé i es deixa en maceració durant 40 dies, remenant l’ampolla de tant en tant. Llavors es filtra tot a través d’un paper de filtre gruixut. A part, s’ha de preparar un xarop amb 2 kg de sucre de terrós i un litre d’aigua. Quan s’hagi refredat el xarop s’afegeix l’alcohol ja filtrat. Ho deixem reposar uns dies, fins que la mescla s’hagi homogeneïtzat. Si es troba massa fort només cal afegir més xarop. En Jacint Verdaguer, amant d’aquests licors, explicava una recepta molt semblant anomenada la ratafia del botànic.