La ratafia de l’Herbolari de Sau

VilaWeb
Redacció
03.03.2002 - 00:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

És una clàssica recepta, traduïda pel prestigiós botànic Pius Font i Quer a partir de fòrmules vuitcentistes, i que l’Herbolari de Sau, en Santi Jàvega, ha millorat. S’agafa una nou tendra i es deixa assecar a l’aire durant unes hores; s’aixafa i es posa en una ampolla de vidre amb l’aiguardent (ha de ser fort, més de 90 graus), 4 clavells, 1 canó de canyella de dos dits de llarg, 1/8 part de nou moscada i un xic de fulles de menta. Es tapa bé i es deixa en maceració durant 40 dies, remenant l’ampolla de tant en tant. Llavors es filtra tot a través d’un paper de filtre gruixut. A part, s’ha de preparar un xarop amb 2 kg de sucre de terrós i un litre d’aigua. Quan s’hagi refredat el xarop s’afegeix l’alcohol ja filtrat. Ho deixem reposar uns dies, fins que la mescla s’hagi homogeneïtzat. Si es troba massa fort només cal afegir més xarop. En Jacint Verdaguer, amant d’aquests licors, explicava una recepta molt semblant anomenada la ratafia del botànic.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem