Els ‘currutacos’ en perill d’extinció

  • Aquest és el singular nom que reben les figures de galeta per decorar palmes i palmons

VilaWeb
Gustau Molas
28.03.2015 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Gairebé extingits o en perill d’extinció de les nostres contrades, per quaresma i coincidint amb el Diumenge de Rams hi tenim els ‘currutacos’. Sí, els ‘currutacos’, que tenen nom de qualsevol cosa menys de menjar dolç. Són unes pastes fetes de farina, ous i sucre, que elaboren els pastissers i que s’emmarquen en una diada específica, el diumenge de Rams, guarnint les palmes i palmons que després es beneeixen. O, així era fins ben entrat el passat segle XX.

Tenen formes molt diverses com figures humanes, animals, el sol, la lluna, galls, papallones… i habitualment es penjaven de les palmes i palmons. Un cop ben picades i beneïdes les palmes, arribava el torn de menjar-se’ls.

S’anomenen ‘currutacos’ a Barcelona, a Gelida i a Vilanova i la Geltrú com a mínim. A Cervera i a Caldes de Montbui en deien ‘ninots’, a Palafrugell ‘ninos’ i al Rosselló ‘monjos’ o ‘monges’. A Manresa eren coneguts com a ‘garlandes’, a Duesaigües, al Camp de Tarragona, ‘sisenyors’ i a Prats de Lluçanès, ‘papus’. Però no s’acaba aquí, eh? Al Vallès els anomenen ‘figuretes’ i al Maresme, a Mataró, ‘senyores’ i ‘senyors’. Aquesta varietat de noms l’he trobada ressenyada per Joan Amades i també per Ramon Violant i Simorra.

Al Museu Etnològic de Barcelona conservem una bona quantitat d’aquests ‘currutacos’, documentats i recollits per Joan Amades des de les primeries del segle XX. Això sí: van tenir l’encert de fer-ne reproduccions en guix… Però també en conservem de més moderns, comprats a Mataró, que van arribar per una donació al museu als anys 80. I aquests són de debò. Els anem controlant periòdicament i de moment no ens cal fer-ne cap reproducció, però cal estar amatent tot i que avui encara en fan. Ho hem comprovat i n’hem menjat!

I ara us vull donar la recepta per si us animeu a fer-ne pels vostres fillols o filloles si els porteu a beneir les palmes o palmons.

Vet aquí els ingredients:

    400 g de farina

    100 g de llard

    250 g de sucre

    5 cl de llet

    2 ous

    Pell de mitja llimona ratllada

    Canyella en pols

I la preparació:

Treballeu el llard amb el sucre i a poc a poc aneu-hi afegint els ous, la ratlladura de llimona i la canyella fins fer una massa cremosa.

Afegiu-hi la farina i la llet i continueu-ho treballant fins aconseguir una pasta compacta però no dura.

Deixeu-la reposar 30 minuts.

Estireu-la amb el corró a un gruix d’1 cm.

Un currutaco (Segle XIX)

Amb l’ajut de motlles retalleu trossos de la pasta de diferents formes i feu-hi un forat a un extrem de cada tros.

Poseu-los en safates amb un paper de forn per tal de que no se us enganxin, pinteu-los amb ou i enforneu-los a 180º uns 20 minuts, fins que s’assequin. I bon profit! Ah…! (No ho digueu a ningú però també se’n poden fer i menjar encara que no sigui Diumenge de Rams, eh?) I… els que tingueu problemes dentals, suqueu-los en un cafè amb llet per exemple, es masteguen millor…

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem