28.03.2015 - 06:00
Gairebé extingits o en perill d’extinció de les nostres contrades, per quaresma i coincidint amb el Diumenge de Rams hi tenim els ‘currutacos’. Sí, els ‘currutacos’, que tenen nom de qualsevol cosa menys de menjar dolç. Són unes pastes fetes de farina, ous i sucre, que elaboren els pastissers i que s’emmarquen en una diada específica, el diumenge de Rams, guarnint les palmes i palmons que després es beneeixen. O, així era fins ben entrat el passat segle XX.
Tenen formes molt diverses com figures humanes, animals, el sol, la lluna, galls, papallones… i habitualment es penjaven de les palmes i palmons. Un cop ben picades i beneïdes les palmes, arribava el torn de menjar-se’ls.
S’anomenen ‘currutacos’ a Barcelona, a Gelida i a Vilanova i la Geltrú com a mínim. A Cervera i a Caldes de Montbui en deien ‘ninots’, a Palafrugell ‘ninos’ i al Rosselló ‘monjos’ o ‘monges’. A Manresa eren coneguts com a ‘garlandes’, a Duesaigües, al Camp de Tarragona, ‘sisenyors’ i a Prats de Lluçanès, ‘papus’. Però no s’acaba aquí, eh? Al Vallès els anomenen ‘figuretes’ i al Maresme, a Mataró, ‘senyores’ i ‘senyors’. Aquesta varietat de noms l’he trobada ressenyada per Joan Amades i també per Ramon Violant i Simorra.
Al Museu Etnològic de Barcelona conservem una bona quantitat d’aquests ‘currutacos’, documentats i recollits per Joan Amades des de les primeries del segle XX. Això sí: van tenir l’encert de fer-ne reproduccions en guix… Però també en conservem de més moderns, comprats a Mataró, que van arribar per una donació al museu als anys 80. I aquests són de debò. Els anem controlant periòdicament i de moment no ens cal fer-ne cap reproducció, però cal estar amatent tot i que avui encara en fan. Ho hem comprovat i n’hem menjat!
I ara us vull donar la recepta per si us animeu a fer-ne pels vostres fillols o filloles si els porteu a beneir les palmes o palmons.
Vet aquí els ingredients:
400 g de farina
100 g de llard
250 g de sucre
5 cl de llet
2 ous
Pell de mitja llimona ratllada
Canyella en pols
I la preparació:
Treballeu el llard amb el sucre i a poc a poc aneu-hi afegint els ous, la ratlladura de llimona i la canyella fins fer una massa cremosa.
Afegiu-hi la farina i la llet i continueu-ho treballant fins aconseguir una pasta compacta però no dura.
Deixeu-la reposar 30 minuts.
Estireu-la amb el corró a un gruix d’1 cm.
Un currutaco (Segle XIX)
Amb l’ajut de motlles retalleu trossos de la pasta de diferents formes i feu-hi un forat a un extrem de cada tros.
Poseu-los en safates amb un paper de forn per tal de que no se us enganxin, pinteu-los amb ou i enforneu-los a 180º uns 20 minuts, fins que s’assequin. I bon profit! Ah…! (No ho digueu a ningú però també se’n poden fer i menjar encara que no sigui Diumenge de Rams, eh?) I… els que tingueu problemes dentals, suqueu-los en un cafè amb llet per exemple, es masteguen millor…
Enllaços
Array