L’estat espanyol denega l’extradició del ministre que va signar l’execució de Puig Antich

  • Rafael Català argumenta que aleshores no era delicte i també que els suposats delictes ja han prescrit

VilaWeb
ACN
13.03.2015 - 15:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El consell de ministres espanyol ha aprovat avui un informe del ministeri de Justícia que denega la petició d’extradició que la jutgessa argentina Maria Servini havia demanat contra els ministres franquistes Utrera Molina (per haver convalidat amb la seva rúbrica la sentència de mort de Salvador Puig Antich), i Martín Villa (per la mort de cinc treballadors en una protesta).

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha argumentat que els crims ja han prescrit, i la pena de mort ‘als anys setanta estava prevista al codi penal de l’època’, i per tant ‘qui signava una pena de mort no cometia un delicte’.

El govern de Rajoy tanca d’aquesta manera la porta a la extradició que la jutgessa Servini havia demanat per alguns dels responsables dels crims del franquisme. Ho fa després d’haver dilatat el procés demanant a Argentina una ampliació d’informació que ha arribat recentment.

Rafael Catalá ha explicat en roda de premsa que ha sotmès al consell de ministres un acord per a la denegació de l’extradició en base a tres motius.

En primer lloc perquè es tracta de ciutadans de nacionalitat espanyola i de delictes ‘hipotèticament’ -en paraules del ministre- comesos a l’Estat, i per tant qualsevol jurisdicció per jutjar-los seria espanyola.

En segon lloc, segons Catalá, són delictes que ‘suposadament van ser comesos als anys 70’ i tan el codi penal d’aleshores com el vigent ‘tenen una previsió d’extinció de responsabilitat penal de quinze anys’ i, per tant, ‘al 2014 quan es va iniciar aquest procediment estaria absolutament prescrita i extingida la responsabilitat criminal’.

En tercer lloc, el govern espanyol argumenta que el delicte que s’imputa als dos ministres que és el d’haver signat sentències de mort, ‘als anys setanta estava previst al codi penal de l’època’, i per tant ‘qui signava una pena de mort no cometia un delicte’. ‘En aquell moment no era delicte’, ha conclòs Catalá.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem