La Kasa de la Muntanya, referent internacional del bitcoin

  • Mentre els mossos d'esquadra el tracten de cau perillós, la premsa internacional presenta aquest centre ocupat com un dels referents de la moneda electrònica bitcoin

VilaWeb
Redacció
31.12.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Fa uns deu dies els mossos d’esquadra van entrar a la Kasa de la Muntanya, a Barcelona, durant l’operació Pandora contra els anarquistes. Dels detinguts aquells dies, n’hi ha set de tancats a la presó de Soto del Real. Però cap no prové de la Kasa de la Muntanya. En aquest centre ocupat de Barcelona, una antiga caserna de la guàrdia civil, els mossos no van emportar-se ningú. Sí que se’n van endur grans quantitats de material informàtic (ordinadors, telèfons mòbils, discs durs, etc.). Mentre els mossos d’esquadra consideren la Kasa de la Muntanya un cau a regirar, la premsa internacional se la mira amb uns altres ulls: en parla com d’un referent clau de la moneda electrònica bitcoin.

El bitcoin és una moneda nascuda fa pocs anys a internet, i que té molt predicament entre els ambients anarquistes perquè no necessita que cap estat la imprimeixi. A diferència del dòlar, o de l’euro, no la imprimeix cap banc central. És la gent que fabrica la moneda amb l’ordinador, és la gent que la fa servir, és la gent que la fa créixer. No ha parat d’escampar-se, i grans marques comercials com WalMart, als Estats Units, ja n’accepten. Fins i tot polítics nord-americans admeten donacions amb aquesta nova moneda. Alguns creuen que és la moneda del futur. I va bé de saber que la Kasa de la Muntanya és un dels llocs on el bitcoin s’ha estudiat i desenvolupat més. Si més no, la premsa internacional ho veu així.

La cadena britànica BBC va emetre aquesta primavera un reportatge en vídeo en què es parlava de la feina que feia dins la Kasa de la Muntanya Amir Taaki, un joveníssim britànico-iranià, desenvolupador de programari. Taaki, ment brillant, és considerat per la revista nord-americana Forbes com un dels joves programadors més importants en el seu camp. Aquesta és la fitxa que n’ha fet la revista. La periodista de la BBC va passar uns quants dies dins la Kasa seguint Amir, veient com treballava, i explica com escriu codi per al bitcoin i més programari lliure. Bravenewcoin, un mitjà de comunicació especialitzat en aquesta moneda, va informar de l’operació Pandora. I una de les primeres coses que es va demanar fou si durant l’operació el programador Taaki havia estat detingut en el ‘cyber-squad’, com anomenen el centre de Barcelona. El paràgraf és seu:

‘Dins la comunitat de bitcoins va créixer la preocupació sobre si Amir Taaki, el programador principal del DarkWallet, i la resta de l’equip eren dins la casa durant l’operació Pandora. Un programador ha confirmat que Amir Taaki i el seu equip van estar a la Kasa de la Muntanya entre el febrer i el juliol d’enguany. Però després es van traslladar a un centre de desenvolupament de Londres. Sobre l’operació Pandora Pandora, Taaki va dir: “Enviem tot el nostre suport a la Kasa de la Muntanya i la bona gent que hi ha. Gràcies a gent com ells (i molts d’altres) el món millora, ni que sigui una mica. Mereixen tot el suport.”‘

És dins la Kasa de la Muntanya on Taaki va desenvolupar el DarkWallet. Aquest instrument ajuda a millor el bitcoin en un aspecte concret: que no deixi rastre electrònic quan la gent el faci servir, que no se sàpiga. Ho explica millor la prestigiosa publicació francesa Le Monde, en un reportatge llarg i molt interessant sobre la Kasa de la Muntanya i Amir Taaki (resum en català). S’hi pot llegir, per exemple, que uns hackers catalans, Unsystem, havien col·laborat amb Amir durant la seva estada a la casa ocupada de Barcelona.

La premsa internacional tracta la Kasa de la Muntanya des d’un punt de vista gens habitual a casa nostra: com un dels llocs del món on es desenvolupa i es millora el bitcoin.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem