El nou número de Canemàs, entre el descobriment i la reflexió

  • A continuació es traçarà un recorregut per les pàgines del número set de Canemàs.

VilaWeb
Redacció
18.12.2014 - 13:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El setè número de la publicació combina la divulgació sobre els Goigs, els balls parlats, o la figura quasi desconeguda del mecenes Rafael Patxot i Jubert, amb la reflexió al voltant de l’associacionisme en relació amb la cohesió del país i amb el patrimoni.

Falles i Balls
Pel que fa als articles de divulgació, Gil-Manuel Hernàndez i Martí, professor del departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de Valencia, al text Falles i ciutadania fa  una panoràmica de la relació entre el moviment associatiu i les falles. El País Valencià també és el protagonista a l’article Política, adaptació i supervivència: els balls a les societats musicals valencianes de la primera meitat del segle XX on Isabel Ferrer Senabre, doctora en musicologia, analitza les societats musicals, centrant-se en la seva influència política.

Seguint en l’aspecte musical, Francesc Massip, doctor en història de l’art i en filologia catalana, al text El balls parlats radiografia aquestes representacions populars que combinen acció dramàtica i diàleg, cantat i recitat, amb cert moviment coreogràfic i música instrumental.

Goigs, associacionisme devot i Rafael Patxot
Coincideixen a les pàgines d’aquest Canemàs dos articles que vinculen el teixit associatiu amb la tradició devota. D’una banda, Ester G. Llop, mestra llicenciada en història i ciències de la música, reivindica la continuïtat del cant dels goigs i el seu caràcter comunitari. De l’altra, Joan Arimany i Juventeny, llicenciat en humanitats, a l’article Associacionisme i devoció popular detalla moviments com les capelletes de carrer, les associacions de fidels o les entitats d’amics dels goigs d’arreu del territori.
Una tasca habitual de Canemàs i que el seu lector espera és la de sortir-se’n dels automatismes informatius i proposar noves mirades a figures oblidades, com ara la d’en Rafael Patxot i Jubert (1872 – 1964), financer, astrònom, meteoròleg, traductor i escriptor, sobre el qual Josep Massot, conservador de l’Arxiu de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya, destaca la seva tasca com a mecenes i difusor de la cultura catalana.  

Segueix llegint

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem