9N, el garatge de la victòria

VilaWeb
VilaWeb
Víctor Micó Biosca
11.11.2014 - 00:05

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Són les set del matí i sona el despertador a Riumors, una xicoteta població de l’Alt Empordà d’uns 250 habitants. Imprimisc els últims documents i desperte  la meua nóvia, Marina. És 9 de novembre.

Anem cap al local de participació, un garatge privat a causa d’un canvi d’última hora a instàncies del batle,qui comenta que ho fa per a evitar una possible ordre de retirada d’urnes a edificis públics. Quan arribem ja està muntada l’urna, la mesa i una taula amb paperetes i sobres. Encenem l’ordinador, repassem la documentació i ens posem els adhesius identificadors: Marina és coordinadora del procés i jo president de mesa. A les 8.00 comencen a arribar els altres voluntaris, els quals s’identifiquen com a vocal i suplent. Ens falta un vocal per a constituir la mesa i es decideix que el suplent ocupe el seu càrrec. Un dels vocals és Miquel Ruiz, fotògraf de premsa a molts indrets del món, que tot i els seus problemes de salut va col·laborar en tot moment i ens va explicar la seua experiència en processos d’independència.

Tot seguit, el batle ens pregunta com va tot i ens informa que ens convida a esmorzar i a dinar. També arriben els voluntaris de l’ANC de Fortià per a recollir signatures per a denunciar el govern espanyol davant l’ONU. Es respira llibertat.

A les 9.00 obrim les portes i ja hi ha gent que vol votar. El primer ha sigut l’Isaac, el meu cunyat. La jornada transcorre quasi com una festa. La gent es fa fotos a l’hora de votar, es queden a xarrar amb nosaltres i a comentar les infinites anècdotes que han ocorregut a tot Catalunya. Quan em pregunten pel meu accent, comente si saben on està Ontinyent i més d’un ho sap. Als qui no, els explique que es tracta d’un poble de la Vall d’Albaida, al País Valencià. També pregunten si podré votar i els responc que m’agradaria poder-ho fer al meu país, ja que hui no podré.

Passen les hores i ve a votar gent major, joves, parelles, famílies senceres, gent d’altres països: del Marroc, d’Anglaterra, de Bèlgica. Tots amb un somriure.

Comença a fer-se fosc, es fan les 20.00 i entra l’última persona a votar entre aplaudiments. Tanquem el local i voten els altres voluntaris. Amb ells han votat 101 persones i procedim immediatament al recompte dels vots. Obrim l’urna i els llegisc un per un. Un mantra es repeteix, Sí-Sí, Sí-Sí, Sí-Sí, Sí-Sí, Sí-Sí, Sí-Sí…, alterat ocasionalment per un Sí-No o un No. Acabem el recompte: 89 Sí-Sí, 3 Sí-No, 3 Sí-Blanc, 5 No i 1 nul.

Aquesta és la nostra xicoteta aportació als 2.236.806 vots a tot Catalunya.

Finalment, portem la documentació de la jornada al Consell comarcal de l’Alt Empordà, que és la delegació de la Generalitat a Figueres i ens reben com a autèntics herois. L’entreguem i amb això finalitza una jornada històrica. Un desafiament en tota regla a l’estat espanyol.

Una consulta feta a un garatge, però amb la força de tot un poble al darrere.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem