‘Algueresos, força i coratge!’

  • El BornCC dedica tot el cap de setmana a l'Alguer · Us oferim un fragment del concert de cloenda, de Claudio Sanna i Claudia Crabuzza

VilaWeb

Redacció

20.10.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El concert, ple de samarretes grogues entre el públic, va començar amb una mica de retard, precisament per a esperar tota aquella gent que havia d’arribar del gran acte de l’ANC i d’Òmnium Cultural a la plaça Catalunya. Era la cloenda d’un cap de setmana dedicat a l’Alguer i a la seva cultura i identitat (programa), al Born Centre Cultural (BornCC). Claudio Sanna i Claudia Crabuzza van fer un repàs de cançons tradicionals alguereses i, sobretot, de cançons del poeta i cantautor alguerès Pino Piras. Hi assitiren, entre més personalitats, el síndic de l’Alguer, Mario Bruno, el president d’Òmnium Cultural de l’Alguer, Esteve Campus, i el delegat de la Generalitat a l’Alguer, Joan Elies Adell. En aquest vídeo us n’oferim un fragment de cinc cançons: ‘Viola’, de Claudia Crabuzza; ‘La Ginqueta’, ‘La falsa iglésia’ i ‘La criació’, de Pino Piras (1940-1989, vegeu-ne les lletres ací); i ‘Si voleu fer guerra’, una adaptació del cantautor rossellonès Joan Pau Giné.

Compromís amb la llengua i una porta oberta a un espai cultural alguerès a Barcelona

El cap de setmana de presentació de l’Alguer al Born s’emmarca en el cicle de presentacions de territoris de parla catalana, com ja s’ha fet amb el País Valencià o les Illes. Hi ha hagut dues taules rodones: l’una sobre l’estat de la llengua, en la qual el síndic Bruno va tornar a refermar el seu compromís amb el foment de la llengua; i l’altra sobre les relacions econòmiques entre el Principat i l’Alguer i la promoció de la identitat algueresa com a valor turístic i comercial. En aquesta segona taula el regidor de Cultura de l’ajuntament de Barcelona, Jaume Ciurana, va anunciar la voluntat del consistori a obrir a Barcelona un espai cultural cultural dedicat a l’Alguer, una vella reivindicació de les entitats socials alguereses.

El passat i el futur de la ciutat, en dos documentals

Durant aquests dos dies també s’han projectat dos documentals sobre l’Alguer: l’estrena de ‘Lo dia que els peixos han escomençat a pescar’, de Giovanni Collu, Jordi Llorella Oriol i Inés Veiga, que reflexiona a fons sobre la memòria i la identitat cultural de l’Alguer;  i ‘Lo silenci trencat’, de Gianfranco Fois, que explica perquè l’Alguer va esdevenir objectiu militar a la segona Guerra Mundial, amb entrevistes a estudiosos i testimonis d’alguns supervivents de l’atac de les forces aliades de 1943.

La història de l’Alguer, a les cançons de Pino Piras

El concert d’ahir va tancar la presentació algueresa amb cançons del satíric i genial cantautor alguerès Pino Piras. I és que escoltar les cançons de Piras és com resseguir la història cultural i política de la ciutat. ‘Algueresos, força i coratge! Catalunya és plena de glòria, mos ha dat un dolç llinguatge, lo guadany, però, és de la història’ són versos de ‘La Guinqueta’, una cançó en què una guinqueta (un dels còdols amb els quals són fets el paviments del centre de l’Alguer), explica al cantautor la història d’aquesta ciutat catalana de Sardenya. ‘Lo Dòria resistí sis mesos; Pere no fa més cirimònia: diu al Dòria de fer bon minyó, que l’Alguer té d’estar catalana’, diu la mateixa cançó. I acaba dient: ‘Diventem país català, tanto Roma és alluny, Barcelona la mare siguerà que l’Alguer ne guadanya un bon punt. La ginqueta diu lo que sap, dolça veu de natura, estòries de cap en cap, rondalla eterna que dura.’

Enllaços
Array

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem