Artistes pel dret de decidir, a #ArtVeuiVot

  • La mostra itinerant s'ha inaugurat al Museu d'Història de Catalunya

VilaWeb
VilaWeb
ACN
07.10.2014 - 15:39

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una vuitantena d’artistes participen en la mostra #ArtVeuiVot, al Museu d’Història de Catalunya, amb obres que reflecteixen la seva visió sobre el dret de decidir. L’exposició és el resultat de la crida d’un seguit d’entitats de la societat civil, encapçalades per la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, per vincular també el món de l’art al debat sobiranista. Il·lustració, imatge gràfica, poesia visual, pintura, humor crític i propostes textuals se succeeixen en una mostra que evidencia idees diferents sobre la qüestió, des de la militància fins a la ironia, amb el dret de vot com a denominador comú. Després de Barcelona, la mostra viatjarà a Reus, Lleida, Girona i Sabadell.

#ArtVeuiVot és una iniciativa de les setze associacions sobiranistes que van crear el portal divulgatiu ElClauer.cat, entre les quals hi ha l’ANC, Òmnium Cultural, el Cercle Català de Negocis, Súmate i la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, que ha encapçalat l’organització de la mostra.

El projecte va més enllà de l’exposició física de les obres dels artistes, i s’emmarca dins d’una campanya de comunicació més àmplia a favor del dret de decidir. Com assenyala el comissari de l’exposició Ignasi Domènech, la mostra va més enllà de les ‘quatre parets del museu on es troba’, perquè és ‘una campanya que vol socialitzar aquestes imatges’. És una exposició 2.0, ha dit, com demostra l’etiqueta que du el nom de la mostra. ‘Volem tenir una proximitat amb el visitant a partir de la pàgina web i les xarxes socials’, diu.

Domènech i Pilar Parcerisas es van repartir la selecció dels artistes convidats a participar, en total poc més d’una vuitantena. ‘Només dos van tenir-hi reserves’, ha indicat Domènech. Del llistat de pintors, artistes gràfics, ninotaires o il·lustradors que s’hi ha apuntat sobresurten els noms de Perejaume, Javier Mariscal, Marcel·lí Antúnez, Muntadas, Franc Aleu, Manel Fontdevila o Josep Maria Mestres Quadreny. Tots ells amb visions particulars i diferents sobre el dret de decidir.

Ignasi Domènech ha explicat que el propòsit de l’exposició era ‘demostrar el compromís de l’art català’ respecte el procés que s’està vivint a Catalunya. Tots els artistes han utilitzat el mateix format (din A3), i havien d’adjuntar un text breu explicant la seva obra. No obstant això, la diversitat de disciplines i estils representats fan que la mostra no sigui en cap cas uniforme o monòtona.

‘La resposta ha estat molt transversal’, explica el comissari. Des d’aquells que han optat per expressar directament el ‘Sí-Sí’ a la consulta, fins als que exigeixen votar. ‘Hi ha des de la ironia, i fins i tot el sarcasme, fins a idees més poètiques’. Pel que fa a les formes d’expressió, ‘hi ha pintors i escultors que han treballat en dues dimensions, ninotaires de diaris, artistes conceptuals’, etc. ‘És una exposició plural en tots els sentits.’

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem