03.08.2014 - 06:00
Hem vist fotografies extraordinàries, en què s’albira la Serra de Tramuntana de Mallorca des de Barcelona, o bé Montserrat, Sant Llorenç del Munt i el Cadí des de Mallorca, i fins i tot el Canigó des de Marsella. Doncs bé, ara una colla d’afeccionats a la fotografia ha aconseguit una fita de la qual fins ara no es tenia constància d’haver-se fet abans: fotografiar el perfil d’una part dels Alps, retallat sobre el disc solar a l’alba i des del Pirineu. Concretament, des del cim del Canigó. Les fotografies, i l’explicació de com s’ha fet, s’han publicat al bloc de Marc Bret, Horitzons llunyans.
A mitjan d’aquest mes de juliol passat Juanjo Díaz de Argan va fer aquesta seqüència fotogràfica, des del cim del Canigó, amb un telescopi aplicat a la seva càmera. El resultat és extraordinari, amb el perfil d’unes muntanyes situades a 381 quilòmetres de distància eclipsant parcialment el Sol, en el qual, per cert, es pot distingir una taca solar a la part superior dreta del disc.
Jordi Solé Joval també en va fer aquesta fotografia.
I Marc Bret va publicar aquesta il·lustració que indica les muntanyes de l’Alta Provença que van captar en les fotografies.
Un possible rècord mundial
Bret explica que ‘possiblement siguin imatges de rècord mundial pel que fa a fotografia de llunyania extrema’. De fet, segons la ViewFinderPanoramas.org, l’objecte fotografiat a una distància més gran de què es tingui coneixement fins ara era el cim McKinley, a Alaska; un alpinista el va fotografiar des d’una distància de 366 quilòmetres.
Els autors de les fotografies dels Alps ofereixen aquest mapa, en què queda clara l’enorme distància: