16.06.2014 - 14:54
Aquesta setmana es farà efectiu el relleu en el tron espanyol. Juan Carlos abdica després de trenta-nou anys en què ha acumulat una gran fortuna, difícil de calcula per l’opacitat amb què ha actuat sempre la casa reial espanyola. Només des del 2011 se’n publiquen els comptes, però sense incloure aspectes relacionats amb la corona com ara els viatges, la seguretat, els vehicles oficials i moltes altres partides relacionades amb ministeris com Defensa, Interior, Economia, Afers Estrangers… I tot plegat tampoc no inclouria els beneficis que el rei espanyol hagi pogut fer com a mitjancer en la negociació de contractes milionaris.
Fa dos anys el diari The New York Times va dedicar un reportatge a parlar de la fortuna del rei, amb unes dades que rarament ha publicat la premsa espanyola. ‘Contràriament a d’altres monarques europeus, Juan Carlos va accedir al tron després de la mort del dictador Francisco Franco el 1975 sense tenir res, i ha maldat per generar la seva pròpia fortuna més enllà del pressupost anual de 8,3 milions d’euros’, deia.
Però anava més enllà: ‘El rei és àmpliament valorat en cercles de negocis per actuar com a negociador i ambaixador econòmic pel seu país, però continua essent un secret com ha aconseguit la seva riquesa personal. La riquesa de la família reial espanyola ha estat calculada en uns 2.300 milions de dòlars [1.700 milions d’euros], una quantitat que els seus partidaris consideren que ha estat inflada per la inclusió de propietats del govern’.
Un exemple visible d’aquest paper de Juan Carlos va quedar en evidència arran de l’incident a Botswana quan participava en un safari. Aquell viatge fou organitzat pel magnat sirià de la construcció Mohamed Eyad Kayali. ‘Tots dos amics van treballar plegats en un contracte de 9,9 milions de dòlars per un tren-bala que el monarca va ajudar a negociar per un consorci espanyol a l’Aràbia Saudita.’ El diari obria l’interrogant de quants diners rebia Juan Carlos en comissions per haver jugat papers com aquest.
Les dades sobre la fortuna acumulada per Juan Carlos surten d’un estudi de què parla el New York Times del professor de finances said Herman Matthij, de la Universitat Gant, que analitzava la despesa de la reialesa a Europa. ‘Suposo que com a mínim [Juan Carlos] és un milionari, però la qüestió és si és un mil milionari, quina és la seva riquesa real’, deia Matthij.
Arran de l’anunci d’abdicació de Juan Carlos, fa dues setmanes, la cadena nord-americana NBC News va recuperar en un reportatge aquesta xifra que feia pública el New York Times. ‘Hom calcula que la riquesa del rei podria superar els dos mil milions d’euros, una enorme quantitat de diners per a un país que ha estat un dels més castigats d’Europa per la crisi financera’, explicava.
Més dades. La de la revista Eurobusiness, que el 2003 va publicar un rànquing en què situava Juan Carlos com un dels europeus més rics, concretament en la posició 112, amb un patrimoni de 1.700 milions d’euros.