La xarxa privada virtual (VPN o XPV)

  • El consultor informàtic Joan Jofra ens proposa cada setmana solucions dels problemes informàtics

VilaWeb

Joan Jofra

07.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Primer de tot, una definició: parlarem de VPN i no us penseu que són virus potents no identificats… Es tracta d’una eina informàtica imprescindible, un recurs per a poder subsistir a la feina. La sigla VPN correspon en anglès a ‘virtual private network’, un sistema de comunicacions xifrat que amplia la xarxa privada de les nostres oficines o organitzacions a internet per a permetre l’accés als recursos que tenim a casa o a l’oficina com si hi fóssim físicament. Perquè estableix, com el nom indica, una connexió virtual punt a punt.

Les dades són xifrades i íntegres, semblant a una connexió https. No es poden llegir (xifrades) i les que arriben són les que han sortit (íntegres). És imprescindible l’autenticació de qui és a l’altre costat, per contrasenya, certificat o totes dues coses.

En quins casos es fa servir?

1. Per unir dos llocs de feina

És fins i tot més segur que un cable i molt més que una connexió wi-fi. Una VPN punt a punt (túnel) permet d’eliminar les caríssimes connexions punt a punt (especialment les internacionals).

Dins l’empresa es pot fer allò que s’anomena ‘VPN over LAN’ per a connectar-se a servidors ‘sensibles’ de l’empresa (per exemple, la connexió al servidor que té les dades de les nòmines).

2. Per a treballadors que són fora de les instal·lacions

Els qui practiquen la telefeina, viatgen o s’emporten feina a casa.

Com es fa servir?

1. Amb maquinari especialitzat, molt robust, amb algunes incompatibilitats, però admeten molts clients simultanis (Cisco, Linksys, Nokia, etc.).

2. Per a programari hi ha aplicacions per a Windows, GNU/Linux i Mac com OpenSSH, OpenVPN i FreeS/wan.

I el servei públic de VPN?

El servei públic que fan els servidors com HIdeMyAss protegeix, anonimitza i xifra les nostres comunicacions cap a llocs d’internet (webs, mail, FTP, etc.). És diferent del servidor intermediari (proxy) perquè xifra les dades.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem