29.05.2014 - 06:00
El 28 de març de 1939 salpava del port d’Alacant un vaixell de càrrega anglès, l’Stanbrook, amb més de tres mil republicans vençuts que fugien de la represàlia franquista. Era l’últim bastió de la república que reeixia a embarcar cap a l’exili, tot i que a la majoria els esperaven, havent arribat a la ciutat algeriana d’Orà, els camps de concentració.
Durant aquell mes de març, amb les tropes franquistes havent ocupat tots els territoris, el port d’Alacant va esdevenir el lloc d’eixida més important per als republicans, l’origen d’un llarg exili com el que emprengueren els tres mil refugiats de l’Stanbrook.
Una vegada a mar oberta, el capità Archibald Dickson va canviar el rumb per despistar l’aviació franquista i va arribar al port militar de Mers el-Kebir, prop d’Orà, on les autoritats franceses sols van deixar desembarcar dones i infants. Els homes van estar-se mesos sense poder tocar terra i quan els van deixar baixar els enviaren a camps de treballs forçats per construir el tren transsaharià. Anys més tard, alguns van integrar-se en la divisió Leclerc que a la Segona Guerra Mundial va participar en l’alliberament de París.
Ara, per a commemorar el setanta-cinquè aniversari de la gesta, la iniciativa cívica i memorial Operació Stanbrook recordarà l’odissea amb un nou viatge que farà aquell mateix trajecte. Després d’uns quants endarreriments d’última hora, tot és previst perquè més de cent viatgers s’embarquin avui cap a Orà. La nova operació Stanbrook durarà quatre dies i els participants faran unes quantes visites, com ara als camps de treballs forçats i als barris de la ciutat on van viure els refugiats.
Notícies relacionades:
La increïble història de la senyera exiliada d’Orà (21-2-2014)