Fondarella, deu anys de mercat setmanal

  • Un centenar de parades hi participen cada diumenge

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 9 de novembre de 2003 es va iniciar el mercat setmanal de Fondarella. Una iniciativa que “s’ha consolidat” en aquest deu anys, segons explica l’alcalde Joan Reñé, amb un centenar de parades que formen un “mercat tranquil i amb una clientela fidel” segons els paradistes.

El mercat de Fondarella fou una iniciativa inèdita en el seu dia, no només al Pla d’Urgell, si no també a les comarques de Ponent. L’alcalde i actual president de la Diputació de Lleida explica que fou el primer mercat setmanal en diumenge i d’aquestes dimensions a la demarcació. Reñé recorda que la proposta va sorgir de comerciants del poble que participaven en altres mercats. Un fill d’aquest promotors, Bernardo Romero, es l’actual responsable del control del mercat. Romero es qui dóna la plaça als paradistes eventuals que no paguen la quota anual (i per tant no tenen un lloc fixe) i el responsable del bon funcionament del mercat. Explica que actualment hi ha unes 80 parades fixes mentre les eventuals es mouen entre les 20 i 30, moltes de les quals venen amb regularitat. I coincideix en una definició que repetiran els paradistes al qualificar el mercat de Fondarella com “tranquil”.

La meitat, des del primer dia

Un fet, la tranquil·litat, que ha ben segur té a veure amb que una cinquantena de parades hi siguin des del primer dia, segons quantifica Romero.

Una d’aquestes és la que porta M.Dolors Giné, dedicada a la roba, i que qualifica als compradors del mercat de “clientela fidel”. Destaca el bon servei que reben de l’Ajuntament de Fondarella a l’hora d’atendre les necessitats que els pugui sorgir. I lluny de considerar-lo competència, diu del mercat setmanal de Mollerussa (on també hi para) que “ens complementa… i ens permet donar millor servei” ja que, en un o l’altre, els clients aprofiten, si cal, per canviar o complementar en poc temps les seves compres. En aquesta comparativa inevitable amb altres mercats, Reñé creu que “l’oferta (del de Fondarella) es complementa amb el de Torrefarrera (l’altre mercat dominical de la plana, creat més tard)” i que cadascun tenen les seves pròpies zones d’influència.

Una procedència que confirma Abdellah, de la parada Lams Fruits, al remarcar que molts compradors venen de poblacions de fora del Pla d’Urgell. Lams Fruits també hi és des del principi i Abdellah destaca que “cada vegada va més bé” i que aquesta permanència en el mercat fa que “ens va coneixent la clientela”.

Expectatives complertes

Joan Reñé considera que s’han complert les expectatives d’una proposta que “va semblar inversemblant” en el seu dia, al temps que agraeix tant als paradistes com als visitants la confiança que han fet al mercat de Fondarella. Mentre ho explica, s’atura la María, una veïna del poble que destaca el servei que dóna el mercat a persones que, com ella, tenen problemes per desplaçar-se fora del poble. Reñé ho complementa explicant que també ho aprofiten persones que treballen durant la setmana i venen el mercat per poder comprar.

Ubicació

Reñé també remarca la ubicació del mercat, gairebé tot en el polígon, que fa que pràcticament que no incideixi en el nucli urbà habitat. A més recorda que quan es tanca, a les dues del migdia (obre a les nou del matí), una empresa s’encarrega de la neteja del recinte del mercat i poca estona queda tot net. I pel que fa del servei als visitants, destaca les dues zones d’aparcament a tocar del mercat amb un parell de persones que controlen el seu bon funcionament.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Fondarella.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem