Òc Tele comença a emetre per internet

  • Avui al vespre s'activa per internet la primera cadena de televisió íntegrament en occità, amb quatre hores de programació diària

VilaWeb

Redacció

20.12.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot i que l’occità, la llengua bessona del català, és parlat en un immens territori administrat per tres estats de la riba nord mediterrània, l’estatus – i l’ús– d’aquesta llengua continua essent molt feble. De fet, tan sols té un grau d’oficialitat a Catalunya, gràcies a la ‘Llei de l’occità, aranès a l’Aran’ del 2010. I els mitjans de comunicació, la majoria d’abast local, hi tenen un pes reduït. En el terreny televisiu, per exemple, hi ha els blocs periòdics al canal 3/24 en aranès, i France 3 emet en algunes regions uns pocs minuts setmanals en occità.

Amb l’entrada en joc de la xarxa internet la cosa va començar a canviar una mica l’any 1999, quan es va engegar OC-TV.net per iniciativa de Radio Occitania i l’Institut d’Estudis Occitans. Una dècada llarga després d’aquella experiència, una proposta semblant, sorgida del cap d’un emprenedor i amb diners públics, apareix avui amb una programació diària variada en la franja horària de 18.30 a 22.30.

Adreçada a un públic jove

La programació d’Òc Tele, que s’anuncia com ‘la primera cadena de televisió 100% en occità’, té la joventut com a públic prioritari, amb dibuixos animats i programes musicals i d’entreteniment, a més de cròniques, entrevistes i emissions en directe com la que es durà a terme en l’emissió inaugural des de la seu del Consell Regional d’Aquitània a Bordeus. No és, amb tot, la seu central de la nova cadena, que és situada una mica més al sud, al local de la Federació Interregional de Mitjans Occitans (Fimoc) de Lescar (Bearn). També es preveu, en el futur, d’incloure en la programació des de magazins fins a comèdies de situació, en paral·lel amb el desenvolupament de la indústria audiovisual en occità.

Amb la implicació financera de les regions d’Aquitània i Migdia-Pirineus i els consells generals dels Pirineus-Atlàntics i la Dordonya, al darrere d’Òc Tele no hi ha curiosament un occità, sinó un bretó: Lionel Buannic és ex-redactor en cap del canal TV Breizh del 2000 al 2005 i impulsor, posteriorment, de la cadena per internet BrezhoWeb. És a partir de l’experiència d’aquesta televisió per IP bretona, convertida en la primera en línia d’àmbit regional que va signar un acord amb el Consell Superior de l’Audiovisual francès, que Buannic ha relligat el projecte d’Òc Tele, arran de la improbabilitat que en un futur pròxim a Occitània ‘es creï un servei públic televisiu com els que hi ha al País de Gal·les o a Catalunya’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem