Fuster-Fabra, un advocat de la ultradreta per als mossos

  • Perfil de l'advocat defensor de quatre mossos dels nou encausats en el cas Juan Andrés Benítez

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Andreu Barnils

22.11.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquest article procura aportar més dades sobre José María Fuster-Fabra, advocat defensor de quatre mossos d’esquadra dels nou que han estat encausats per la mort de Juan Andrés Benítez al barri del Raval de Barcelona. Si diumenge n’explicàvem la vinculació amb Ciutadans, el partit d’Albert Rivera, avui aportarem més dades trobades fins ara que el relacionen amb la ultradreta, Fuerza Nueva inclosa. Quan li he preguntat sobre el seu passat, Fuster-Fabra m’ha respost ‘que no volia parlar de la seva vida privada’. Sí que afirma que ‘dóna suport a Albert Rivera i li’n donarà’ i que el general Rodríguez Galindo, condemnat per terrorisme, no va ser únicament el seu client: també va ser el testimoni del seu casament, a Sitges, l’any 1999.

Heus-ne aquí les dades:

José María Fuster-Fabra és president fundador de l’entitat militar Asociación de Reservistas Voluntarios de Cataluña (AREVOC), segons que informa el diari ABC, que diu que actualment hi ha uns sis-cents reservistes. N’hi ha que reben periòdicament instrucció militar per poder ser mobilitzats en cas de conflicte bèl·lic. N’hi ha que no. Ell és el president de tots. L’article explica que Fuster-Fabra és tinent reservista de l’exèrcit de terra i l’actual advocat de quatre mossos declara això: ‘A l’Associació tenim prohibit de parlar de política, però sí que li puc dir que el sentiment de lleialtat a Espanya, la Corona i la Constitució és una cosa que darrerament s’ha refermat amb més força.’

També al diari ABC trobem, secció vida social, una notícia de fa catorze anys. És el casament de Fuster-Fabra, l’any 1999, amb Roser Navarro Tapias, a Sitges. Hi llegim que un dels testimonis del casament de Fuster-Fabra va ser el general Rodríguez Galindo. Ja sabíem que Fuster-Fabra havia estat l’advocat del guàrdia civil. Ara sabem que eren tan amics que va fer-lo testimoni de noces. Tot just un any més tard, per cert, el seu testimoni de noces entrava a la presó acusat de pertànyer al grup terrorista GAL. Galindo, condemnat a setanta anys de presó, només va passar-n’hi quatre.

Rebo la revista Fuerza Nueva, número 13, de l’any 1981 (pdf) a través d’un lector anònim dels meus articles, Catman (molt agraït!). Aquesta revista era l’òrgan de Fuerza Nueva, el partit nostàlgic del franquisme. A la segona pàgina de la revista s’hi veu la fotografia d’un jove líder de Fuerza Joven, les joventuts del partit i fragments del seu discurs (traduïm): ‘Vull portar-vos el missatge d’una Catalunya que estima, que sent i que resa en espanyol.’ Catman també em passa una carta publicada a la mateixa revista Fuerza Nueva on s’insinuen pallisses a independentistes catalans. Tant el jove de la fotografia de la pàgina 2 com el que signa la carta de les pallisses és José María Torrellas Fuster Fabra (si voleu llegir la carta escriviu ‘Torrellas’ al cercador; és un text llarg i us hi perdríeu). A mi ja m’havia cridat l’atenció que, tot sovint, com en la notícia a l’ABC, Fuster-Fabra es presentés com a Fuster-Fabra Torrellas, tots tres cognoms. Però és que ara ens els trobem canviats d’ordre: ‘José María Torrellas Fuster Fabra’.

Truco aleshores a un home que coneix a fons els moviments d’ultradreta, i que vol mantenir l’anonimat. ‘Sí, aquest jove de la revista Fuerza Nueva és Fuster-Fabra. El conec. I més endavant es va canviar l’ordre dels cognoms per dissimular una mica el seu passat falangista. Els vostres articles aniran bé per a refrescar la memòria. Perquè, vols que et digui una cosa? Jo crec que els de la Generalitat, amb tot aquest embolic dels mossos, ni tan sols saben qui és en realitat l’advocat que s’ha escollit. Tot just ara ho deuen veure.’

Enrique de Diego, periodista, escriptor i col·laborador habitual d’Alerta Digital, que no fa gaire que va cremar una estelada per la televisió, coincideix amb la meva font. Així, l’any 2007 De Diego animava els participants d’un bloc a acudir a la presentació d’un dels seus llibres: ‘Hi intervindrà José María Torrellas Fuster-Fabra, l’ex-candidat del partit de Blas Piñar i defensor del general Galindo, ara conegut com José María Fuster-Fabra’ (és un bloc llarguíssim; escriviu ‘Fuster Fabra’ al cercador; si no us hi perdreu). El diari Público va publicar una fotografia de l’acte on apareixen Enrique de Diego i Fuster-Fabra. Finalment, el diari Minuto Digital és la tercera font que va en la mateixa direcció. Al penúltim paràgraf d’aquesta notícia, s’hi  llegeix: ‘El qui en altre temps fou el famós Torrellas, més conegut darrerament com a Fuster-Fabra.’

Segons Enrique de Diego, doncs, ‘Torrellas Fuster-Fabra, ara conegut com Fuster-Fabra’ va ser candidat del partit de Blas Piñar. El partit de Blas Piñar era Unión Nacional, que agrupava Fuerza Nueva, la Falange Española y de las Jons i alguns altres que volien un retorn a la dictadura de Francisco Franco. I, efectivament, De Diego no mentia: a la web de la Generalitat de Catalunya es veu com Torrellas Fuster-Fabra anava de número 3 d’Unión Nacional per la circumscripció de Barcelona a les eleccions del 1979. De fet, a La Vanguardia de l’època hi havia anuncis per a assistir a mítings del partit falangista de Blas Piñar on havia d’intervenir Torrellas Fuster-Fabra.

Sabent tot això truco al despatx del qui ara es diu Fuster-Fabra i m’atén molt amablement. Parlem dues vegades, dimecres i ahir, i totes dues vegades li demano directament si, amb el nom de Torrellas Fuster-Fabra, va militar a Fuerza Joven, es va presentar per Unión Nacional i per què es va canviar l’ordre dels cognoms. Em diu que va ser una cosina seva, que s’hi va presentar. Li responc que no, que a la llista d’Unión Nacional que arxiva la Generalitat hi surt clarament José María Torrellas Fuster-Fabra. Em respon que no pensa respondre la pregunta perquè’no vol parlar de la seva vida privada i em deixa anar aquesta frase: ‘Ja vaig aprendre fa molts anys que és bo deixar part del passat en el misteri.’ Sí que em confirma que Galindo va ser el seu testimoni de noces i que dóna suport i en donarà a Albert Rivera, de Ciutadans, ‘amb qui m’uneix una amistat’. Tot i no militar en el partit, l’acompanyà a Madrid per presentar-lo, i demà serà una de les estrelles de l’acte de Ciutadans a Barcelona. Molt amablement acabem la conversa.

Un altre lector m’informa que el periodista Xavier Vinader va escriure sobre Torrellas Fuster-Fabra en uns quants articles. Des de l’estranger, per internet, no els he sabut trobar. Podrien ser a la revista Arreu o Primera Plana. Si algú els té a mà, si us plau, que me’ls faci arribar. Potser això ens ajudaria a descobrir encara més detalls d’aquest passat que ‘és millor deixar en el misteri’. Potser, qui sap, en els articles s’explicava les pallisses que la carta tan solament insinuava. 

Afegim, per acabar, que Fuster-Fabra té anomenada pel bon tracte personal i que ha de ser un bon advocat. Molt bon advocat. Si més no, té una llarga trajectòria de grans clients. De Galindo a agents del Cesid passant per Julen Elgorriaga, acumula molts casos relacionats amb els cossos de seguretat de l’estat espanyol. Fuster-Fabra també va ser un dels advocats de l’associació de Pilar Manjón de víctimes de l’atemptat de l’11-M del 2004 a Madrid. Fuster-Fabra, i això l’honora, es va negar a acceptar les teories de la conspiració que vinculaven l’atemptat amb ETA en lloc d’al-Qaida. El Mundo en va fer campanya, d’aquesta teoria conspirativa. Fuster-Fabra, en canvi, sempre es va negar a entrar en aquest joc, i per això va rebre elogis. Venint d’un advocat definit pel diari Libertad Digital com ‘a membre de la ultradreta catalana’ és de destacar. Perquè memòria potser no, però professionalitat sí que en deu tenir.

andreu.barnils@partal.cat

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem